Elcyklar och dess batterier har blivit ett eftertraktat byte.

Elcyklar och dess batterier har blivit ett eftertraktat byte. Foto: Pixabay

Så behåller du din elcykel

Bostad.

Allt fler hushåll väljer att köpa en elcykel, något som även märks i statistiken över cykelstölder. Folksam tipsar om hur man minskar riskerna för att bli av med den dyra cykeln.

Av
Andreas Lindegren

Att lämna bilen i garaget och istället välja cykeln som färdmedel blir allt mer populärt bland de svenska hushållen. Bra för miljön, hälsan och även plånboken. Att cykla har blivit allt mer populärt kan bland annat tillskrivas att elcykeln blev tillgänglig för allmänheten och som gjort det möjligt att transportera sig betydligt längre sträckor, till exempelvis arbetsplatsen, utan att man behöver komma fram svettig.

Men elcykel är en investering, allt som oftast en dyr sådan, och som elcykelägare bör man känna till att både cykel och batteri är eftertraktat byte bland tjuvar, något Folksams ersättningsärenden vittnar om. Under de senaste fem åren har antalet anmälda cykelstölder till försäkringsbolaget ökat med nästan 15 procent och elcyklar står nu för en allt större del av totalen. Folksam varnar också alla elcykelägare att det nödvändigtvis inte behöver vara själva cykeln som tjuven är ute efter – antalet stölder av endast batteriet blir allt vanligare.

− Än så länge är det inte ett jättevanligt problem med stulna batterier, men det är en kraftigt ökande kurva. Det här visar att det inte bara är viktigt att låsa fast sin cykel på ett korrekt sätt, utan även att ta med sitt batteri om man har en elcykel, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Det här visar att det inte bara är viktigt att låsa fast sin cykel på ett korrekt sätt, utan även att ta med sitt batteri om man har en elcykel

Under perioden 2014–2018 har försäkringsbolagets utbetalningar ökat med 45 procent. Om utvecklingen håller i sig med allt fler stulna elcyklar beräknar Folksam att ersättningskostnaden kommer att öka med ytterligare nio procent under 2019, något som i slutändan drabbar kunderna.

− I slutändan är det våra kunder som drabbas, inte bara i form av ökad otrygghet utan även ekonomiskt i form av självrisker och eventuella åldersavdrag. Vi vet dessutom att det finns ett stort mörkertal. Många kunder som drabbas ansöker inte ens om ersättning, annars skulle nog siffrorna vara ännu högre.

Har din cykel blivit stulen är chansen att du får tillbaka den i princip obefintlig. Antalet uppklarade cykelstölder ligger under 1 procent!

Som ägare av en elcykel gäller det därför att vidta åtgärder som åtminstone försvårar för tjuven. Majoriteten av alla cykelstölder, oavsett om det är en elcykel eller en vanlig cykel, sker på allmänna platser.

Men det är inte enbart på allmänna platser som cyklarna blir stulna. Många verkar slarva med att låsa fast den både vid hemmet och på jobbet, den sistnämnda platsen står för 40 procent av alla cykelstölder.

− Att många cyklar stjäls vid hemmen handlar troligen om att man inte låser fast sin cykel ordentligt utanför lägenheten eller villan eftersom man känner sig trygg i sitt hem och inte tror att cykeln ska stjälas där. Det är även viktigt att tänka på att låsa fast cykeln ordentligt vid jobbet. Om det finns ett cykelgarage eller liknande på arbetsplatsen rekommenderar vi att man använder sig av det.

Så skyddar du dig:

  • Lås alltid cykeln med ett SSF-godkänt lås – låt inte tillfället göra tjuven.
  • Använd gärna dubbla lås – till exempel inbyggt och ett SSF-godkänt bygellås.
  • Lås cykeln i ramen och i ett fast föremål.
  • Undvik att parkera cykeln bakom buskage/plank eller annat som skymmer. Dåligt upplysta platser gör också att tjuven kan agera mer ostört vid skymningen eller på natten.
  • Märk din cykel (det kan man numer göra smidigt med DNA-märkning).
  • Spara cykelns originalhandlingar och notera cykelns ramnummer.
  • Elcykelägare bör ta med sig batteriet för att undvika stöld och skadegörelse.

Publicerad 24 August 2019 07:00