Har getingboet hunnit bli stort bör ta professionell hjälp eftersom det kan vara riskfyllt.

Har getingboet hunnit bli stort bör ta professionell hjälp eftersom det kan vara riskfyllt. Foto: Pixabay

Så förebygger du getingbon

Bostad.

Under sommaren gästas många svenska hushåll av oväntade och ovälkomna gäster – getingar. Men genom att göra rätt åtgärder minskar du risken för de oinbjudna. Här är tipsen på hur du förebygger getingbon.

Av
Andreas Lindegren

Getingar hör den svenska sommaren till och även om de ibland kan vara till besvär för oss människor gör de stor nytta då de bidrar till att hålla nere antalet andra insekter, bland annat skadedjur som annars kan orsaka skador i våra trädgårdar. Dessutom hjälper de till att pollinera fruktträd och andra växter. Rådet är därför att man ska undvika att plocka bort och sanera getingbon om de inte är till besvär.

2018 blev ett så kallat getingår, dvs ett år där förutsättningarna för en hög getingpopulation var perfekt, med en torr och varm försommar. Under sommaren 2019 spås inte getingarna bli lika många, men kan för den delen ändå ställa till med besvär. Allt som oftast händer det att getingarna bygger sitt bo alldeles intill husknuten, något som många upplever som obehagligt när man exempelvis ska sitta på altanen och fika. Första rådet till att undvika de oinbjudna gästerna är förebyggande åtgärder.

Det finns flera sätt att försöka undvika att få getingar nära exempelvis huset, uteplatsen eller på balkongen. Börja med att göra en inspektionsrunda för att se till att göra inflyttningen av getingar mindre tillgänglig. Har du haft problem med getingar på en speciell plats är rådet att täta runt kända getingtillhåll och sätta insektsnät över ventilationsgaller och täppa till kvisthål som exempelvis kan finnas på altantakets undersida.

Att göra en tidig inspektionsrunda ökar också chanserna för att upptäcka redan påbörjade getingbon. Ett litet getingbo tidigt på sommaren är oftast inte så stort och innehåller vanligtvis bara en hona och ett mindre antal larver, något som är betydligt enklare att ta bort än senare på sommaren då boet har fått fler invånare och är mer mycket mer aktivt.

– Om man måste sanera eller ta bort boet är det bäst att göra det en kväll när det är kyligare och då är också de flesta getingar inne i boet. Getingarna är generellt sett slöare på kvällen när det är mörkt och mindre varmt, tipsar Bertil Jansson, skadereglerare för byggnadsskador på Länsförsäkringar Östgöta.

Ett litet bo klarar man oftast själv att ta bort, rådet från Anticimex är att alltid använda handskar och tätslutande kläder när du tar bort det genom att sätta en påse runt och sedan skära ner det. Du kan även använda en dammsugare för att suga bort boet. Känner du dig osäker är rådet att du tar hjälp.

– Om du är det minsta osäker, anlita professionell hjälp från saneringsföretag, säger Bertil Jansson.

Har boet hunnit bli stort bör du däremot ta professionell hjälp eftersom det kan vara riskfyllt. Getingstick kan, speciellt för den som är överkänslig eller allergisk, få mycket allvarliga följder. Blir man stungen på halsen så kan svullnaden göra att man inte får luft. Tänk också på att vara noggrann med att skilja på bin och getingar.

– Bin och humlor ska man vara otroligt rädd om eftersom de är så viktiga för pollinering, säger Bertil Jansson.

Tips för att försöka undvika getingstick

  • Ta bort getingbon tidigt på våren och helst kvällstid då getingarna är inne i boet och håller sig lugnare än på dagen.
  • Ett mindre getingbo kan du ta bort med hjälp av en plastpåse eller med en dammsugare.
  • Har du ett större getingbo anlita i första hand ett saneringsföretag.> Undvik häftiga rörelser när en geting närmar sig.
  • Gå inte barfota utomhus där det kan finnas risk för getingar.
  • Undvik söta eller starka parfymer.
  • Erbjud ”dina” getingar något gott, så som saft en bra bit ifrån där du är.
  • Täck över kött och sötsaker när du äter utomhus.> Drick inte ur en öppnad burk eller mörk flaska som stått ute.
  • Generellt tycker insekter att gult är en spännande färg, så undvik det på kläder, handdukar och utemöbler.

Källa: Länsförsäkringar och Anticimex.

Publicerad 12 August 2019 16:18