Amanda Kamp jobbar bland annat på Stora salongen i Hässleholm och ser positivt på en ny lag som stärker upp skönhetsbranschen.

Amanda Kamp jobbar bland annat på Stora salongen i Hässleholm och ser positivt på en ny lag som stärker upp skönhetsbranschen. Foto: Paola Nordgren

Tydligare regler: Ny lag för vem som får injicera fillers

"Det gör att vi får bort de olegitimerade från marknaden"

HÄSSLEHOLM.

Det lagförslag som nu är inlämnat gällande vad som krävs för att få utföra skönhetsingrepp med botox och fillers ser nu ut att kunna träda i kraft 2021. Den nya lagen innebär att du måste vara legitimerad sjuksköterska, läkare eller tandläkare, samt ha ett certifikat för estetiska injektionsbehandlingar som dessa skönhetsingrepp innebär.

Något som Amanda Kamp på Stora salongen i Hässleholm bara ser som positivt.

– Det gör att vi får bort alla olegitimerade utövare från marknaden, vilka innebär en stor risk för de som lägger sig under deras nålar. Både botox och fillers är viktigt att sätta helt rätt för att det ska bli bra och har du inte den anatomiska och medicinska kunskapen är det väldigt lätt att det blir fel, säger Amanda Kamp, som själv är sjuksköterska i grunden.

De senaste åren har hon lämnat sjukvården för att gå över allt mer till skönhetsbranschen och arbetar nu på en skönhetssalong med en läkare bakom sig.

– Jag trivs med att träffa kunderna och hjälpa dessa på olika sätt. Det är inte längre patienter utan kunder och det innebär oftast ett positivt möte och det tycker jag om.

Hon märker dock av en ökning av antalet kunder som vill ha hjälp efter en tidigare felbehandling, vilket visar på att folk fortfarande väljer att gå till olegitimerade utövare, trots risken för komplikationer.

– Ja, jag har många kunder som har fått bland annat knutor av felplacerad fillers och så kommer de för att få hjälp att tömma läpparna och få misstaget åtgärdat. Ofta har de då valt en olegitimerad för att få ett billigare pris och missar riskerna. Det är dock inte komplikationerna i sig som är problemet, utan att de här oseriösa utövarna inte har möjligheten att lösa sina misstag. Vilket kan vara både kostsamt och riskabelt för kunden. Därför känns det skönt att man nu styr upp detta med en lag.

Enligt Amanda Kamp innebär den nya lagen att de som utbildar i fillers och botox inte heller får utbilda någon som inte är legitimerad sjuksköterska, läkare eller tandläkare. Något som en del utbildare tidigare har valt att göra.

När den nya lagen träder i kraft 2021 får bara legitimerade läkare, tandläkare och sjuksköterskor utföra behandlingar med botox och fillers.

När den nya lagen träder i kraft 2021 får bara legitimerade läkare, tandläkare och sjuksköterskor utföra behandlingar med botox och fillers. Foto: Paola Nordgren

– Det finns de utbildare som är hårda med vilka de utbildar redan nu men det finns också de som tar in vem som helst, då handlar det ofta om att tjäna pengar och man glömmer bort säkerheten. Men anledningen till att man nu inför en lag är att få bort de oseriösa utövare som finns och säkra upp branschen, vilket är mycket positivt och något vi kämpat för länge.

Lisa Bohlin på Skönhetsinstitutet i Kristianstad/Malmö är en av de som håller kurser i botox och fillers. De har redan från start valt att endast utbilda legitimerade, sjuksköterskor, tandläkare och läkare.

– När lagen kommer slipper vi neka alla de olegitimerade som tjatar om att få gå en kurs och även de oseriösa aktörer som utbildar idag. Med lagen blir detta olagligt och handlingen blir straffbar, vilket inte är en dag för tidigt, säger Lisa Bohlin.

Hur det ser ut med olegitimerade utövare i just Hässleholm är dock oklart. Men enligt Amanda Kamp utför de ofta sina behandlingar lite mer i skymundan.

– Jag har dock kollegor som har varit med om att det kommit människor springande där det blivit fel och bett om akut hjälp eftersom de saknar de redskap som behövs vid komplikationer. Blir det fel krävs det i vissa fall en akut åtgärd för att motverka den reaktionen och saknar du då rätt verktyg så kan det få tråkiga följder.

Publicerad 02 January 2020 08:22