Trots att det har gått flera veckor sedan hon fick sjukdomen TBE så känner hon fortfarande av den i form av yrsel och hjärntrötthet.

Trots att det har gått flera veckor sedan hon fick sjukdomen TBE så känner hon fortfarande av den i form av yrsel och hjärntrötthet. Foto: Paola Nordgren

Jessica drabbades av TBE – blev fästingbiten utanför Fjälkinge

"Jag har aldrig tidigare någonsin varit såhär sjuk"

FJÄLKINGE.

Jessica Hägg vistas ofta ute i skogen och plockar gärna svamp på sin fritid. Senaste turen medförde dock åtta dagar på sjukhus, kräkningar, feber, kraftig huvudvärk och yrsel bland annat. Djuret som satt sig på hennes kropp visade sig nämligen bära på sjukdomen TBE.

Detta är en repris på en tidigare publicerad artikel.

Hon märkte redan i skogen att hon fått en fästing som satt sig och plockade bort det lilla djuret. Veckan efter hade hon en tid för vaccination och hon tog sprutan som planerat men bara några dagar senare fick hon influensaliknande symtom, med feber och trötthet något hon först tog som biverkningar av sprutan. Symtomen försvann dock ganska snabbt och hon kände sig bra igen. Men bara en vecka senare beskriver Jessica Hägg en smärta som är den värsta hon någonsin upplevt.

– Jag fick en sådan fruktansvärd huvudvärk och blev otroligt ljud- och ljuskänslig. Jag kunde inte stå på benen. Sedan började jag kräkas otroligt mycket och det gick inte över. Jag som annars har migrän har svårt att beskriva denna smärta, det var det värsta jag har varit med om.

Jessica Hägg tog sig till sjukhuset och det togs en massa prover. Samtidigt var Jessica knappt kontaktbar men hon hann berätta att hon två veckor tidigare haft en fästing och de misstänkte därför ganska snabbt att hon hade TBE - en fästingburen hjärninflammation.

– Jag minns inte mycket från de här dagarna. Men jag fick ligga i ett mörkt rum eftersom jag hade så ont och var så extremt ljuskänslig. Eftersom TBE inte går att behandla så kunde jag bara få smärtstillande och dropp och fick istället ligga och vänta ut det. Åtta dagar fick jag ligga kvar på sjukhuset och de här dagarna är de värsta jag varit med om. Att det här lilla djuret kan orsaka sådan smärta är helt overkligt.

I Sverige blir omkring 200 till 250 personer sjuka i TBE varje år. Antalet fall ökar dock konstant och även antalet riskområde ökar. För att Folkhälsomyndigheten ska kunna övervaka spridningen av TBE måste den behandlande läkaren rapportera alla fall av TBE och då området runt Fjälkinge och Bäckaskog inte tidigare klassats som ett riskområde så har området sedan Jessica Häggs fall nu en markering hos myndigheten.

Även om det nu är månader sedan Jessica Hägg blev fästingbiten har hon fortfarande men. Tre veckor efter att hon lämnade sjukhuset tvingades hon vara hemma på heltid på grund av tröttheten. Sedan dess har hon arbetat halvtid.

Fästingen hade precis hunnit bita fast när Jessica Hägg upptäckte den.

Fästingen hade precis hunnit bita fast när Jessica Hägg upptäckte den. Foto: Mostphotos

– Hjärntröttheten och yrseln sitter kvar, vilket också sätter sig på talet. När det blir för mycket intryck stänger hjärnan av. Det är dock betydligt bättre än för några veckor sedan och jag hoppas att jag kommer att bli helt återställd. Samtidigt har jag förstått att de finns de som har men resten av livet. Jag uppmanar därför alla jag känner att vaccinera sig mot TBE för det här jag gått igenom är inget jag vill att någon ska behöva uppleva.

Hon tycker dock att ett sådant här vaccin borde vara gratis så att alla har möjligheten att vaccinera sig.

– Det är en kostnad och jag förstår om en hel familj inte har de pengarna. Samtidigt är det ett lågt pris om man jämför med vad det kan ställa till med. Efter att man har haft det så är man dock immun mot TBE och de där små djuren kommer inte kunna hålla mig borta från skogen, så är det bara.

Riskområden i Skåne:

Nordöstra Skåne: Området från Ryssberget i öster till Hässleholm i väster och norr om Kristianstad och söder om Broby-Sibbhult. Östra Skåne: Skogarna strax norr om Åhus.

Vanliga symtom på TBE:

Det tar oftast mellan fyra och trettio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk. De första tecknen är vaga och allmänna besvär som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Dessa symtom varar bara i ett par dagar till en vecka. Hos de flesta läker infektionen av sig själv.

Hos omkring en tredjedel av alla smittade sprids viruset vidare till hjärnan. Ungefär en vecka efter att de första symtomen har försvunnit brukar då följande nya symtom komma:

  • Hög feber.
  • Svår huvudvärk
  • Kräkningar.
  • Ljuskänslighet och ljudkänslighet.
  • Förvirring.
  • Koncentrationssvårigheter.

Källa: 1177

Publicerad 01 January 2020 00:00