Första spadtaget är nu taget för det som ska bli Returum.

Första spadtaget är nu taget för det som ska bli Returum. Foto: Rebecca Wallin

Ny återvinningscentral är nu på gång

Planeras stå färdig hösten 2020

KRISTIANSTAD

. Spaden är nu satt i marken och arbetet är igång till det som planeras bli Returum – Kristianstads nya återvinningscentral och hållbarhetspark på Ängamöllans verksamhetsområde.

Av
Paola Nordgren

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

Projektet som kommer att byggas i tre etapper har funnits i planeringen en lång tid och nu när man praktiskt är igång så planeras den första etappen som är en ny återvinningscentral att stå färdig hösten 2020 och som då ersätter den befintliga centralen i Snårarp.

Anläggningen som fått namnet Returum planeras bli en toppmodern anläggning för återvinning och återbruk och har bland annat tagit inspiration från naturum och Vattenriket och kommer att präglas av ett hållbarhetstänk med lummiga ytor, vatten och naturmaterial.

– Den nya återvinningscentralen kommer att vara mer ändamålsenlig och ha högre tillgänglighet, bättre och säkrare trafikflöden samt möjlighet att hantera större volymer och fler sorterade fraktioner, säger Fredrik Holmer, avfallsingenjör på Renhållningen Kristianstad och projektledare för Returum i ett pressmeddelande.

Nya återvinningscentralen på Ängamöllan ska nu växa fram.

Nya återvinningscentralen på Ängamöllan ska nu växa fram. Foto. Rebecca Wallin

När återvinningscentralen står klar kommer den andra etappen att inledas, med återbruk som huvudfokus. Bland annat finns planer på både second-handbutiker och byggretur. I den tredje och sista etappen kommer man att lägga Renhållningens kontor, verkstad, garage och lager ut till Returum

– Vi vill att besökarna ska lämna så mycket som möjligt till återanvändning, så att avfallet minskar och istället blir en resurs, säger Fredrik Holmer.

Återvinningscentralen byggs av Peab Anläggning och danska Modulo Systems

Publicerad 25 December 2019 00:00