Foto: De Waal Rautenbach

Matartisten Tora har tagit världen med storm: "Vill hinna med precis allt"

Sprider sina matkunskaper i det veganska köket

KRISTIANSTAD/VÄRLDEN.

Färg, form och matinspiration flödar på hennes instagramsida ToraFlorafood. Sedan Åhusbon Tora Olsson gick ut masterprogrammet i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad har hon låtit hela världen ta del av hennes växtbaserade skapelser.

Kuwait, Spanien, Maldiverna, Seycellerna och Köpenhamn. Tora Olssons matupplevelser har spridit sig i raketfart och allt fler kök runt om i världen vill ta del av hennes kunskaper och matkonstverk. Just nu befinner hon sig i ett restaurangkök på en vegansk restaurang i Köpenhamn där hon under några månader utbildar kockarna i molekylär gastronomi. Med hjälp av kemi går det nämligen att skapa allt från skum och rök till pärleffekter av maten på tallriken, något som spås vara framtiden för att bidra till att göra en upplevelse av maten.

– Att maten blir en upplevelse har alltid varit viktigt för mig när jag åker runt och utför mina uppdrag. När jag utbildar kockar så försöker jag alltid utveckla den kreativa matlagningen. Det får gärna vara ett helt koncept och en helhetsupplevelse att äta mat. Senast i Spanien arbetade jag tillsammans med en DJ bland annat, som satte musik till varje maträtt, vilket var ett roligt sätt att jobba på och en upplevelse även för mig, berättar Tora Olsson.

Foto: Tora Olsson

Hon lägger minst sagt ner sin själ i den veganska smakupplevelsen och brinner för att skapa även för ögat. På hennes Instagramsida flödar både färg och form i form av maträtter som många gånger skapats av traditionella grönsaker som morötter och broccoli men med en extra tvist. Enligt Tora blir restaurangerna i Sverige också allt bättre på de gröna alternativen och det är också därför som hon sedan starten av sitt företag för två år sedan, lagt sitt fokus på utlandet.

– Jag älskar att uppleva det kulturella i olika länder och att träffa människor från olika kulturer. Det är förmodligen därför som jag trivs så bra med resandet som mitt arbete innebär. Samtidigt upplever jag nog att intresset för mig och min matlagning just nu också är som störst just utomlands, vilket är otroligt roligt.

Hennes Instagramsida startade hon från början som ett slags CV för sig själv men som istället snabbt blev ett skyltfönster utåt för vad hon stod för och vad hon ville ha ut av sin matlagning.

– Efter min gastronomiutbildning 2015 sökte jag flera jobb som produktutvecklare men fick alltid höra att jag inte hade tillräckligt med erfarenhet. Det var då jag bestämde mig för att skapa en Instagramsida och ha som mitt CV. Men ganska snabbt när jag startat den så började företag höra av sig och ville ha min hjälp.

Tora Olssons bilder spred sig snabbt i branschen och hon hyllades för sin kreativa och nytänkande sida.

– Jag som aldrig sett mig själv som en entreprenör insåg att det fanns i mig och startade mitt företag. Sedan dess har allting gått väldigt snabbt. Samtidigt är det så roligt att jag har svårt att tacka nej. Det är inte alltid jag hinner landa mellan uppdragen men jag vill så gärna hinna med precis allt.

Foto: Tora Olsson

Redan som 15-åring stod dock i köket hos en lokal restaurang och mat har alltid varit en stor del av hennes liv. Tanken med gastronomiutbildningen var däremot från början att satsa på en karriär som hälsocoach.

– Idag brinner jag verkligen för det konstnärliga i maten. Att styla rätt på tallriken och låta ögat äta är precis lika viktigt som smakerna. Så även om det kanske var en slump att det var precis detta jag skulle göra så var det precis rätt.

Förutom att utveckla Köpenhamnsrestaurangens nya meny och koncept så väntar Plantable Cooking Contest på Grythyttan, den 31 augusti, där Tora Olsson är en av de sex finalisterna som tävlar om vinsten. Dessutom är hon inbjuden att medverka i ett event för kockar i Istanbul i slutet av september och därefter åker hon direkt till Maldiverna för ytterligare arbete.

Hur ser du på en egen restaurang, är det något som finns med i planerna?

– Mina mål ändras hela tiden. Som det ser ut just nu planerar jag att starta upp ytterligare ett företag nästa år. Exakt vad är fortfarande hemligt. Om tio år är det inte omöjligt heller att jag har en egen restaurang, förmodligen utomlands. Men just nu trivs jag med att åka runt som konsult.

Foto: Tora Olsson

Publicerad 24 December 2019 00:00