Fredrik Alpstedt ska se till att Kristianstadsborna får en äkta kaffeupplevelse.

Fredrik Alpstedt ska se till att Kristianstadsborna får en äkta kaffeupplevelse. Foto: Paola Nordgren

Fredrik vill ge kaffeälskarna en ny smakupplevelse

Öppnar upp nytt café i centrum

KRISTIANSTAD

. När Fredrik Alpstedt öppnar upp Speciality Coffee Hos Fredrik i Kids gamla lokaler så är det förutom ett kafé också något som förhoppningsvis ska ge kaffeälskarna något utöver det vanliga.

Fokus kommer nämligen att ligga på handbryggt specialkaffe med hög kvalitet. Något som Fredrik Alpstedt själv också brinner för.

–Jag som många andra hängde mycket på fik som ung. Någonstans där började jag tänka att ett café hade varit trevligt. Men det är inget jag strävat efter. Men så får tio år sedan var jag på ett café i Malmö och drack ett specialkaffe för första gången och fick en aha-upplevelse och insåg att det är såhär det ska smaka egentligen.

Efter det började Fredrik Alpstedt själv att dricka färre koppar kaffe men av högre kvalitet för att få den rätta smakupplevelsen varje gång.

– Det är bara ungefär tio procent av det kaffet som produceras som får räknas som ett specialkaffe men väljer man detta kaffet så får man inte bara smakupplevelsen utan gör också en god gärning då de som arbetar med specialkaffe har bra arbetsvillkor och de har även en stor transparens hela vägen och det är även bättre för miljön, vilket jag tycker är viktigt.

Han testade sin idé med ett kaffecafé redan i somras i Hällevik och fick väldigt positiv respons. Det gör också att han nu valt att skala upp verksamheten och satsa i Kristianstad.

– Ja, den responsen tar jag med mig och utökar dessutom till nio olika kaffesorter men kommer även att ha Kombucha och Cascara, vilket är ett te gjort på kaffebäret, praliner, kakor och mackor. Jag har också hittat ett intressant läskföretag i Trelleborg som jag kommer att plocka in i sortimentet.

Förhoppningen är också att kunna sprida större kunskap om kaffe via kaffeprovningar och föreläsningar och enligt Fredrik Alpstedt inte minst att få Kristianstadsborna att dricka bättre kaffe.

– Jag tror att Kristianstad har ett behov av ett sådant här ställe. Annars hade jag aldrig satsat, säger Fredrik Alpstedt.

Publicerad 28 November 2019 00:00