Totalt fyra kameror sätts nu upp mellan Kristianstad och Bjärlöv.

Totalt fyra kameror sätts nu upp mellan Kristianstad och Bjärlöv. Foto: Mostphotos

Nya hastighetskameror på väg upp: "Vi gör allt för att människor inte ska dödas"

Flera vägar får nya hastighetskameror

BJÄRLÖV.

Flera nya hastighetskameror sätts nu upp på vägarna runt om i Skåne. Trafikverket fokuserar på sträckor med hög olycksrisk och en av dessa sträckor är mellan Kristianstad och Bjärlöv.

Av
Joel Winqvist/Paola Nordgren

På Väg 19 mellan Kristianstad och Bjärlöv planerar man nu för totalt fyra kameror och den första kameran kommer att monteras strax söder om Bjärlöv.

Arbetet med att montera och få igång de nya kamerorna drar igång den här veckan och syftar ytterst till att färre ska dödas och skadas i trafiken.

– Trafiksäkerhetskamerorna i landet räddar närmare 30 liv per år och fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken. Vi vill inte att någon ska behöva åka fast för fortkörning, men vi gör allt vi kan för att människor inte ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken, säger Kristina Johansson på Trafikverket i en kommentar till media.

Myndigheten har valt ut vägar med mycket trafik, höga hastigheter och hög olycksrisk. I varje kamera ska det finnas ett system som mäter fordonets hastighet med hjälp av radar. Det är bara de som kör för fort som fotograferas och registreras.

Enligt Trafikverkets egna mätningar finns det cirka 1 800 trafiksäkerhetskamerorna idag på de statliga vägarna. Enligt myndigheten räddar dessa mellan 20 och 30 liv per år. Dessutom räddas fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken.

Publicerad 27 November 2019 00:00