Johan Westman och Mikael Forsberg ser positivt på dagens läge när det gäller konjunktur, bostadsläge och näringsliv i Kristianstad.

Johan Westman och Mikael Forsberg ser positivt på dagens läge när det gäller konjunktur, bostadsläge och näringsliv i Kristianstad. Foto: Paola Nordgren

Kristianstad uppåt på bostadsmarknaden

Senaste året visar också bra siffror för nya jobb

KRISTIANSTAD

. När Sparbanken Skåne och Öresundsinstitutet presenterar sin konjunkturanalys för det senaste året så ser man positivt på både bostadsmarknaden och arbetsmarknaden. Siffrorna visar på bra ruljans särskilt när det gäller bostadsförsäljningar i Kristianstad men även när det gäller antalet arbete som tillsats fram tills nu och ett år tillbaka.

Av
Paola Nordgren

– Ja, vi har en villaförsäljning som ökat kraftigt och ligger under det gångna året på 19 procent i Kristianstad. Det visar på att många flyttar hit men också på en rörlighet i flyttströmmen som ökat markant, berättar Emil Persson, Öresundsinstitutet som också lyfter upp Tollarp och Linderöd som två av de orter som villaköparna ser som allt mer intressanta sedan bygget av nya E:22 inleddes.

Dessutom skapades under året över 1300 nya arbete både i det privata och offentliga näringslivet i Kristianstad. Vilket motsvarar en ökning på 2,9 procent, och är den högsta ökningen av alla delområde i Skåne.

– Något som till stor del är C4-shoppings förtjänst men även företag som Hornbach och Dollarstore som anställt många. Dessutom väntar en statlig investering i ett stort rättscentrum inom kort, berättar Mikael Forsberg, bankchef Sparbanken Skåne i Kristianstad, Östra Göinge, och Åhus.

Konjunkturen och tillväxten har dock stagnerat något visar rapporten som också visar på att länet nu befinner sig någonstans mitt emellan, vilket också gör läget något svårbedömt.

Höstens rapport är den tredje gången som man från Sparbanken Skånes gör analysen av det skånska konjunkturläget.

– Anledningen att vi gör den här analysen är för att skåningarna ska förstå den skånska utvecklingen. Vi har det bra i Skåne just nu men vi vill inte ge rapporten något rosa skimmer. Samtidigt måste vi vara observanta på att det kan gå neråt och då måste vi agera, säger Johan Westman, VD Öresundsinstitutet.

Publicerad 26 November 2019 08:15