Gastronomistudenterna Filippa Filippa Söderman, Maja Svensson och Marcus Johansson är tre av studenterna som varit delaktiga i processen.

Gastronomistudenterna Filippa Filippa Söderman, Maja Svensson och Marcus Johansson är tre av studenterna som varit delaktiga i processen. Foto: Högskolan Kristianstad

Gastronomistudenter satsar på musten

Studenter skapade must för speciella tillfällen

KRISTIANSTAD.

När gastronomistudenterna på Högskolan Kristianstad fick uppdraget att skapa en unik must just för högskolans speciella tillfällen så tog de uppdraget på allvar och skapade en must med inslag av rabarber, hibiskus och aroma.

Av
Paola Nordgren

Arbetet med en egen högskola-must påbörjades redan i början av oktober, då fick studenterna i uppdrag att ta fram hur högskolan skulle kunna smaka. Sedan dess har det pressats 600 kilo äpple, smaksatts och pastöriserats för att slutligen buteljeras ute på Balsgård.

– Vi satt i grupper på sensoriklabbet och hade tjugotalet essenser att laborera med, både vad gäller smak och symbolik. Sedan tog varje grupp fram varsitt förslag som vi sedan röstade om, berättar Maja Svensson som går femte och näst sista terminen på Gastronomiprogrammet.

Tillsammans med högskolans kommunikationsavdelning har man också satt ihop den etikett och tillsammans spånat fram namnet som slutligen blev Kunskaps-must.

Att man dessutom skulle använda sig av Skånes landskapsäpple, Aroma som grund såg man som självklart. Därefter har de övriga smaksatserna laborerats fram och som slutligen blev rabarber och hibiskus.

Foto: Högskolan Kristianstad

– Vi valde den här smaksättningen inte bara för smakens skull, utan även för symboliken, förklarar Filippa. Rabarbern, som växer hemma i våra trädgårdar, står för den närhet vi studenter känner våra lärare, närheten till forskning och arbetsliv och till den härliga miljö som omger vårt campus. Den vackra och färgsprakande hibiskusen, som kommer från andra delar av världen, symboliserar den mångfald vi är så stolta över.

Resultatet blev totalt 1 320 flaskor som nu står nu redo i väntan på att sätta guldkant på några av högskolans speciella tillfällen.

Publicerad 26 November 2019 00:00