Renhållningen i Kristianstad har som mål att bli bäst i Europa.

Renhållningen i Kristianstad har som mål att bli bäst i Europa. Foto: Genrebild/mostphotos

Synsättet att allt brinner ska fasas ut

Förändringsarbete igång på Renhållningen

KRISTIANSTAD.

Det läggs stort fokus på miljöfrågan på Renhållningen i Kristianstad och förändringar väntar. Redan nu läggs också avfallet i flera fraktioner än tidigare.

Av
Paola Nordgren

Förändringsarbetet i Kristianstad inleddes på allvar förra hösten med utgångspunkt i tre olika delar: En kundenkät, plockanalys och personalens uppfattning och uppföljning dagligen i verksamheten.

En viktig del anser man, är inte minst personalens bidrag som är en stor bidragande del inför ett mer hållbart samhälle.

Adrian Björn är en av de som arbetar på Renhållningen i Kristianstad och ser själv hur hans synsätt förändrats.

– Jag blir mer och mer engagerad och intresserad. Det är en viktig sak vi håller på med: Jag kan vara med och ändra inställning och beteende hos andra och jag kan styra materialen dit där de hör hemma bäst. Det är väldigt konkret. Det ger tillfredsställelse, man känner att man gör nytta. På riktigt, säger Adrian Björn i ett pressmeddelande.

Enligt kollegan Conny Månsson är det dock fortfarande många som frågar vad som händer med de soporna som sorterats i de nya soptunnorna med fyrfack.

– Många frågar om vad som händer med det de lämnar. ”Allt brinner” – det uttalandet måste vi fasa ut. Ja, vi eldade upp allt förr, idag sker det i helt andra stadier.

I Kristianstad har personalen nu satt upp ett mål om att vara bäst i Europa på att sortera sopor och avfall under nästa år. Men för att komma dit krävs inte minst ett gott samarbete med invånarna och man har också som vision att öka den biten i verksamheten.

Publicerad 09 November 2019 00:00