Michael Gylling och Mattea Vidovic är positiva till att restaurangen öppnar upp för ensamma på julafton.

Michael Gylling och Mattea Vidovic är positiva till att restaurangen öppnar upp för ensamma på julafton. Foto: Paola Nordgren

Taco Bar bjuder ensamma på julkänsla på julafton

"Ingen ska behöva sitta ensam just på julafton"

KRISTIANSTAD.

För första gången sedan Henrik Ström slog upp dörrarna till Taco Bar i Kristianstad går man under julafton ifrån konceptet tacos för att göra något för de som sitter ensamma på julafton. För de som sitter själva hemma kommer man istället öppna upp restaurangen under kvällen och då bjuda på en klassisk jultallrik.

– Vår målgrupp den här kvällen är just ensamma, och de som inte har någonstans att fira jul eller helt enkelt sitter själva på julafton. Eftersom vi bjuder på maten så krävs det dock att man anmäler sig så att vi kan beräkna hur många jultallrikar vi ska planera för, berättar Henrik Ström som äger Taco Bar i Kristianstad.

Det var när personalen satt och spånade tillsammans som förslaget om att ordna något för de som satt själva under familjehögtiden föddes. Även personalen nappade på idén och ville gärna ställa upp.

– Ingen ska behöva sitta själv just på julafton och att vi kan hjälpa till så att några slipper det känns bra, säger Michael Gylling som är en av initiativtagarna till julmiddagen och som också är en av de anställda som ställer upp och hjälper till under kvällens bjudning helt ideellt.

Henrik Ström såg enbart positivt på förslaget och personalens generösa förslag. Han står med andra ord för maten och personalen står för arbetet.

– Det kan bli fullsatt men det kan också bli hur lugnt som helst. Men eftersom vi har ett begränsat antal platser är det bra om vi vet innan hur mycket mat vi ska tillaga men vi hoppas att det i alla fall finns några som vill komma och fira jul med oss, säger Henrik Ström och har som förhoppning att kunna fylla restaurangen och därmed också kunna bidra med lite julkänsla till de som annars skulle suttit helt själva under julaftonskvällen.

För målgruppen kommer man att hålla öppet mellan 18 och 20 på julafton och det väntas då en kall och en varm jultallrik.

– Ju fler vi är desto trevligare tror vi att det kan bli. Vi har inte satt hela schemat för kvällen ännu men vi kommer att hålla öppet även efter 20 för de som sedan vill sitta kvar.

Enligt Michel Gylling hoppas man att evenemanget ska falla väl ut så att det kan bli ett återkommande inslag under jularna framöver.

– Det viktiga är att ingen ska behöva sitta ensam en sådan här dag. Så är du ensam men hel och ren så är du välkommen om du så är pensionär, ung, gammal eller hemlös, det spelar mindre roll.

Publicerad 08 November 2019 00:00