Ingemar Jönsson fick ny björnart uppkallad efter sig.

Ingemar Jönsson fick ny björnart uppkallad efter sig. Foto: Högskolan Kristianstad

Kristianstadprofessor fick björnart uppkallad efter sig

Nytt björndjur hittat i Italien

KRISTIANSTAD.

Högskolan Kristianstads professor i teoretisk och evolutionär ekologi, Ingemar Jönsson har nyligen fått en ny björnart uppkallad efter sig själv. Det är hans forskarkolleger i Italien som valt att namne den nya arten man hittat efter just Ingemar Jönsson.

Av
Paola Nordgren

Enligt Ingemar Jönsson själv så vet han dock inte riktigt själv varför just han har fått äran att namnge arten.

– Jag vet faktiskt inte bakgrunden till att man valde mitt namn när man skulle namnge den nya arten, berättar Ingemar Jönsson, men det är ju inte ovanligt att man väljer artnamnet efter någon person. Det kan vara en annan forskare inom samma område som man vill hedra men det kan också vara andra personer. Jag har samarbetat länge med flera av de forskare som publicerade artikeln om den nya arten, så jag antar att det är en orsak till namnvalet, säger han på hkr.se.

Björnarten som forskarna hittat på den italienska semesterön Elba utanför Toscanas kust har fått namnet Mesobiotus joenssoni. Den genomsnittliga kroppslängden hos just den här arten är knappt en halv millimeter och enligt Ingemar Jönsson har man de senaste åren hittat många nya björnarter i takt med att djurgruppen blivit allt mer intressant bland biologer.

– Sedan har man ju också gjort studier av artens livshistoria, alltså reproduktions- och överlevnadsmönster, och utvecklingen av arters livshistorier är ju ett av de områden som jag har jobbat med inom ekologi, så kanske var det ett annat skäl. Det är naturligtvis väldigt roligt och en speciell känsla att få sitt namn förevigat i den biologiska nomenklaturen.

Förhoppningen är också att han nu kan få några egna djur till högskolan i Kristianstad för att kunna studera arten på närmare håll då man i Italien odlar djuren i laboratorium.

– De har ju också lyckas hålla den i odling i laboratorium, vilket gör att det kan göras mer ingående studier av den. Och det vore ju faktiskt trevligt att etablera en egen odling av arten här på högskolan. Så vi får väl se om jag kan få tag i några exemplar från Italien, säger Ingemar Jönsson.

Publicerad 05 November 2019 00:00