Konstgräsplanerna gör att plaster rinner ner i dagvattenbrunnarna.

Konstgräsplanerna gör att plaster rinner ner i dagvattenbrunnarna. Foto: Mostphotos

Lång tid för att få svar på motion om konstgräsplaner

Mer miljövänliga alternativ kan dock dröja

Av
Paola Nordgren

BROMÖLLA. Det dröjde ett och ett halvt år innan Miljöpartiet i Bromölla fick svar på sin motion gällande skötsel av konstgräsplaner. Det var i mars 2018 som MP i en motion ville ha svar på hur kommunen tänkte kring hur man tog omhand mikroplasten från konstgräsplanerna på Ivöstrand. Något som dröjt ända till nu, rapporterar Kristianstadsbladet.

Konstgräsplanerna underhålls idag genom rengöring, borstning och snöröjning. I motionen ville man från Miljöpartiets håll veta hur dagvattnet renas från mikroplaster och hur kommunen arbetar med att förhindra att plasten sprids. Enligt Karin Svensson (MP) så vill man även att det granulat man använder ska vara miljövänligt.

Nyligen efter ett och ett halvt års väntan så besvarade Anders Wanstadius, före detta verksamhetschefen för tillväxt och utveckling motionen. I dagsläget finns ingen utrustning för att rengöra vattnet från granulat, men det skulle kunna införas ett filter, då det finns risk att granulatet som tvättas på plats och återförs till planen kan åka med ner i dagvattenbrunnen. Man svarar dock att granulatet kan bytas ut till ett miljövänligt alternativ först när det är dags för ett byte.

Publicerad 04 November 2019 00:00