Sofie Lidén kände att hon hamnade rätt i livet så fort hon kom in i köket. Nu siktar hon på att nå toppen.

Sofie Lidén kände att hon hamnade rätt i livet så fort hon kom in i köket. Nu siktar hon på att nå toppen. Foto: Privat

Från Söderport till guld i kock-EM

Nu fokuserar Sofie på VM i Dallas

KRISTIANSTAD/UPPSALA.

Det tog tre år på lärarutbildningen för Sofie Lidén att inse att det var kock hon ville bli. När hon hoppade av utbildningen och började läsa till kock insåg hon direkt att hon hamnat rätt. Nyligen tog hon också guld i kock-EM i Bryssel och nästa år väntar VM i Dallas.

Matintresset har alltid funnits där. Ändå blev det samhälle- och ekonomiprogrammet på Söderport under gymnasiet. Direkt därefter fortsatte hon till Uppsala men tre och ett halvt år in i lärarutbildningen avbröt hon utbildningen och påbörjade istället en ettårig kockutbildning.

– Det var under vår sista praktik på lärarutbildningen som jag insåg att det inte var något för mig. Så fort jag steg in i det där köket så insåg jag att jag kommit rätt. Jag har alltid älskat matlagning men tänkte nog först att det är något jag kan göra senare. Men jag älskar att få vara kreativ i köket och att få utmana mig själv och jag trivs med att det händer saker hela tiden, berättar Sofie Lidén.

Samtidigt som utbildningen började hon också arbeta som kock och sedan tre år tillbaka när utbildningen avslutades har hon haft siktet inställt på att nå toppen och att börja tävla i matlagning såg hon som en självklarhet.

– Det där med att få utmana mig själv och testa mina gränser är något jag älskar och jag är en riktig tävlingsmänniska så redan när jag gick utbildningen visste jag att det här med tävlandet var något jag ville göra.

I början av oktober blev det också ett guld på årets kock-EM, en tävling där ingredienserna är helt hemliga in i det sista och där deltagarna bara har två spisplattor och 30 minuter på sig att tillaga en tävlingsrätt. En tuff utmaning där det krävs fullt fokus för att lyckas.

– Jag hade en bra känsla genom hela tävlingen. Eftersom det är svårt att förbereda sig på matlagningen handlar mycket om att förbereda sig mentalt och försöka hitta ett lugn. Mycket handlar om att omvandla pressen och nervositeten till ett fokus. 30 minuter är väldigt kort tid.

Vinnarrätten innebar sojamarinerad lax med smörbakad endive, sopad schalottenlök, blomkål och päron, brynt smör och friterade edamamebönor.

Vinsten i EM innebär en given finalplats i VM 2020. Då väntar Dallas och VM-final mot USA och Oceanien.

– Det känns fantastiskt och det ska bli väldigt roligt att få representera Sverige och Europa i tävlingen. Det är samma upplägg här med 30 minuter och okända råvaror men förutom det mentala så kommer jag att träna på att se hur lång tid olika moment tar för att kunna vara så förbered som möjligt. Sedan kan jag bara fokusera på att vinna även där och jag tror att just mitt fokus också är min styrka som kock.

Hon hoppas dock inte att tävlandet kommer att sluta där. När Sofie Lidén blickar framåt är det med sikte på Årets kock.

– Just nu arbetar jag som kock på Sigtunahöjden. Om några år hoppas jag också få ta hem Årets kock-tävlingen i Sverige, det hade varit väldigt kul. Jag vet dock att det krävs några års arbetslivserfarenhet inför det. Men jag har siktet inställt och jag har alltid sagt att jag ska bli bäst.

Publicerad 30 October 2019 09:00