Kyrka fick ta emot stort arv.

Kyrka fick ta emot stort arv. Foto: Mostphotos

Träne kyrka fick miljonarv

Kyrkan fick donation på 1,9 miljoner

TRÄNE. En Tränebo testamenterade sin förmögenhet på 1,9 miljoner till kyrkan i byn och det var en förvånad kyrkoherde som fick ta emot pengarna, berättar Kristianstadsbladet.

Av
Paola Nordgren

Mannen bodde precis intill kyrkan och besökte verksamheten sporadiskt under tiden han levde. Han hade inga nära anhöriga så när han avled i slutet av året visade det sig att han testamenterat sitt arv till Vä–Skepparslövs pastorat och Piratensällskapet i Vollsjö.

– Han kom då och då till vår verksamhet, men jag hade ingen aning om att han skulle testamentera pengar till oss, berättar kyrkoherde Bengt-Åke Månsson för tidningen.

Enligt testamentet ska summan användas till underhåll av Träne kyrka.

– Naturligtvis är det positivt. En stor kostnad är just att underhålla våra kyrkor. När man använder speciella metoder drar kostnaderna ofta iväg. Att kalka om en kyrka kostar exempelvis 700 000 till 800 000 kronor, säger kyrkoherde Bengt-Åke Månsson.

När det gäller de två tredjedelar av arvet, över 4 miljoner, som testamenterats till Piratensällskapet i Vollsjö, så ska detta enligt önskemål från mannen gå till arbete för sällskapets ändamål och underhåll av kansliet i Vollsjö.

Publicerad 17 October 2019 00:00