Allt fler äldre vill lära sig hur den digitala världen fungerar.

Allt fler äldre vill lära sig hur den digitala världen fungerar. Foto: Mostphotos

Elever ger seniorer hjälp in i den digitala världen

Högt tryck på platserna till kursen

KRISTIANSTAD

. Cirka en miljon människor i Sverige befinner sig enligt Internetstiftelsen i ett digitalt utanförskap och de flesta av dessa tillhör den äldre generationen. Något man nu arbetar för att ändra på Söderportskolan.

Av
Paola Nordgren

Elever från IB-programmet på Söderportgymnasiet i Kristianstad ger just nu seniorer vägledning och stöd i hur man använder smarta telefoner.

Under kursen på Söderport har eleverna lärt deltagarna att ta ett första steg ut i den digitala världen genom att skicka bilder via sms lära sig hur man använder google men också att använda mejlen via sin telefon.

Detta görs som en del av en studiecirkel hos Senioruniversitetet i Kristianstad. Vilket också innebär att varje senior har sin egen dedikerade lärare som helt individanpassar undervisningen efter seniorens behov, önskemål och förkunskaper.

En av deltagarna är Marianne Holst 85 år gammal som nu tagit möjligheten att lära sig mer om den digitala världen efter att ha känt sig utanför gemenskapen som den digitala världen kan innebära. Till hjälp har hon handledaren Louise Jonasson.

– Det har hänt så otroligt mycket med tekniken under de senaste åren och jag känner att det är svårt att hänga med. Visst har jag barn och barnbarn som kan hjälpa mig, men de kan ju inte hjälpa till hela tiden. Därför är jag så glad att jag har Louise som kan hjälpa mig, säger hon i ett pressmeddelande.

Lucia Blanco Nilsson undervisade i kursen förra året och är nu en av två ledare för kursen. Hon instämmer.

– Det är verkligen kul att få vara lärare till någon annan. Men det är ett mycket ömsesidigt lärande. Vi får veta så mycket av dem vi träffar och hur livet och samhället såg ut innan vår tid, förklarar hon.

Enligt cirkelledaren Nils Nilsson, lärare i svenska på IB-programmet, så är detta fjärde året i rad som elever driver kursen för seniorer som en del i sin utbildning på IB-programmet. Kursen har visat sig attraktiv och trycket för platserna innebär att det ofta är kö till kursen.

– På senare år har vi sett att andra samhällsaktörer, som till exempel kommunen, driver liknande insatser och det är naturligtvis väldigt positivt. Jag hoppas och tror att vi kommer fortsätta med de här kurserna på Söderportgymnasiet länge. Det handlar om mer än bara teknik. Eleverna växer när de får agera lärare, och då och då skapas ett vänskapsband mellan eleven och senioren och de fortsätter att ha kontakt långt efter att kursen är avslutad, berättar Nils Nilsson.

Publicerad 17 October 2019 00:00