Stefan Bergklint är personligt ombud i Kristianstad och fungerar som ett stöd i kontakt med myndigheter och instanser för de personer som har någon form av psykisk sjukdom.

Stefan Bergklint är personligt ombud i Kristianstad och fungerar som ett stöd i kontakt med myndigheter och instanser för de personer som har någon form av psykisk sjukdom. Foto: Paola Nordgren

Personligt ombud – ett stort stöd för många psykiskt sjuka

Firar dessutom 20-årsjubileum i Kristianstad

KRISTIANSTAD.

Personligt ombud hjälper varje år hundratals människor med psykiska funktionsnedsättningar i kontakten med myndigheter och liknande. I Kristianstad finns fyra ombud som varje ombud har omkring 15 klienter åt gången, en del behöver hjälp en gång andra under flera år och kön för att få hjälp växer.

Stefan Bergklint är en av de fyra som finns tillgänglig för de som behöver stöttning i kontakten med myndigheter och andra instanser.

– Vi märker att behovet finns. Det kostar inget för klienten och till skillnad från många andra så för vi inga journaler eller har några mandat att ta beslut. Vi finns endast där som stöd för de människor som kanske tappat fotfästet i tillvaron eller hamnat lite snett på grund av psykisk ohälsa, berättar Stefan Bergklint.

Ombudens roll är att stötta dessa människor att ta sig tillbaka till samhället då orken att stå upp mot myndigheter ha försvunnit efter år av kämpande. Det är då det personliga ombudet kan gå in och stötta och finnas med vid möten och kontakter.

– När vi går in i en kontakt så är det personen i fråga som blir vår uppdragsgivare och den som bestämmer i vilka kontakter den behöver vår hjälp. Ibland behöver vi hjälpa till med att få rätt intyg och ibland handlar det om att gå in och föra en diskussion med aktuella myndigheter. Varje person och fall är unikt, därför utgår vi alltid från person till person, berättar Stefan Bergklint.

Deras arbete innebär också en kvalitetssäkring av myndigheterna när det gäller vilket bemötande klienterna får.

– Det är inte alltid så enkelt att förklara sitt ärende när man lider av psykisk ohälsa och vi arbetar hela tiden för att myndigheterna ska ta dessa människor på allvar. Vi upplever att bemötande blir allt bättre även om det fortfarande händer att våra klienter inte tas på allvar.

Personligt ombud 20 år:

Personligt ombud startade i Kristianstad 1999 och verksamheten fyller i år 20 år i Kristianstad kommun. Därför bjuder man den 5 november in till föreläsningen "Hjärnkoll" för allmänheten, mingel och tårta i Östermalmskyrkans lokaler. Dessutom kommer Radovan Javurek, ordförande i arbete- och välfärdsnämnden som var med och startade upp verksamheten att vara på plats och Peter Sonnsjö, chef för Personligt ombud kommer att berätta mer om vad ett ombud innebär.

Publicerad 16 October 2019 08:36