Klimatfrågan diskuterades på klimatdag hos Barbacka.

Klimatfrågan diskuterades på klimatdag hos Barbacka. Foto: Stock.adobe.com

Klimatet i fokus under inspirationsdag

Barbacka fylldes med klimatambassadörer

KRISTIANSTAD

. För andra gången i Kristianstad hölls under måndagen en inspirationsdag för kommunens klimatambassadörer på Kulturhuset Barbacka. En dag för elever och lärare att få inspiration och lyfta klimatfrågan.

Av
Paola Nordgren

Greta Thunberg har fått både unga och gamla att engagera sig i klimatet och för att kunna arbeta vidare med klimatfrågan lokalt så höll man under måndagen en klimatdag för att öka kunskapen i ämnet. På plats fanns bland annat klimatexperten och före detta TV-meteorologen Martin Hedberg som under dagen utmanade klimatambassadörer från F-klass till gymnasiet. Ambassadörer i skolan är ett led i Kristianstads kommuns klimat- och energistrategi.

– Vet ni vad det bästa en enskild person kan göra för klimatet? Jo, att sluta vara enskild. Vi kan inte göra någon större skillnad om vi inte gör det tillsammans.

Kommunens egen klimatstrateg Magnus Lund berättade också en hel del om vad som behöver göras för miljön de närmaste åren.

– Vi släpper ut tio ton växthusgaser per person och år i Sverige, för att klara av Parisavtalet behöver vi minska det till en tiondel till 2050, alltså från tio ton till ett ton, berättar Magnus Lund.

Förutom att ge tips och inspiration till hur man kan arbeta lokalt på skolorna för klimatet så arrangerades också dagen för att hantera den oro som finns över just klimatförändringar.

– Vi hoppas det både ska ge inspiration och mer kunskaper inom klimatfrågor och hållbar utveckling, fortsätter klimatstrateg Magnus Lund, som tillsammans med barn- och utbildningsförvaltningen utformat dagen.

Efter föreläsningarna hölls en workshop där deltagarna fick arbeta vidare med hållbara och klimatsmarta skolor.

Publicerad 15 October 2019 00:00