Karin Moberg Granström var en av deltagarna på kursen i Skyryp och är också den som tv-tittarna kan se i serien som spelades in under kursen.

Karin Moberg Granström var en av deltagarna på kursen i Skyryp och är också den som tv-tittarna kan se i serien som spelades in under kursen. Foto: Paola Nordgren

VIDEO:Världsartist höll kurs på Skyrup Country Club

" Det är viktigt att prata hästarnas språk"

SKYRYP. För första gången någonsin höll fransmannen och hästartisten Jean-François Pignon en av sina unika kurser i Sverige och detta på Skyrup Country Club. Under två dagar fick deltagarna möjligheten att få hjälp till en ny kontakt med sina hästar.

Av
Paola Nordgren

– Jag vill inte kalla det, telepati, det blir så abstrakt men jag vet inte riktigt vad jag annars ska kalla det. Men när jag är med hästarna blir det en naturlig kontakt, förklarar Jean-François Pignon som åker världen över med sin hästshow och som tidigare visat upp sig för den svenska publiken på Swedish horse show i Globen och på Friends Arena.

Helgens kurs i Skyrup var dock den första i Sverige och Jean-François Pignon gav också deltagarna beröm.

– Jag har hållit mina kurser i flera länder men aldrig här. Men det har varit bra så jag kommer gärna tillbaka.

Totalt 12 ekipage var på plats, från elithästar till nybörjare och ponnyhästar, stora och små. Dessutom deltog 25 personer från läktaren utan häst för att se och lära. Bland annat fick mr Pignon en utmaning i en liten ponny som visat sig vara rädd för precis allting, inte ens ägarna kunde innan kursen närma sig hästen.

– Jag kan väl säga såhär, att första dagen vågade han inte följa efter mig, men idag gör han det, berättar Jean-François Pignon.

Han poängterade också ett av felen många hästägare gör idag, inte bara i Sverige utan överallt. Det han märkt genom åren som hästmänniska är att hästar gärna undviker ögonkontakt.

– Många hästägare använder sig av ögonkontakt, vilket är fel. Ögonkontakt för en häst är aldrig naturligt. För en häst betyder ögonkontakt problem. Det gäller att prata hästens språk och det gör vi med kroppen och med ljud. Först och främst handlar mycket om att bli vän med hästen. Sedan kan vi dressera dem. Du kan ha en dresserad häst enbart men det betyder ingenting när den blir rädd. Är ni inte vänner glömmer den allt den har lärt sig när den blir skrämd. Först när du pratar hästens språk och visar att du är deras beskyddare då är du på rätt väg.

Både stora och små fick hjälp att jobba med sina rädslor.

Både stora och små fick hjälp att jobba med sina rädslor. Foto: Paola Nordgren

Den svenske ryttaren Peder Fredricson är även han en av de som imponerats av fransmannen unika kontakt med hästarna och nämner honom bland annat i sin bok.

"Han hade alla sina hästar lösa inne på arenan samtidigt och alla var fullt koncentrerade på honom, det var helt magiskt. Jag tänkte att det nästan var som om vi inte jobbade med samma djur. Jag har jobbat med hästar hela mitt liv och har ändå ingen aning om hur han gör".

Media visade också intresse för världsstjärnan.

Media visade också intresse för världsstjärnan.

På plats i Skyrup förutom en rad medier fanns även RidersLiveTV som under vecka 44 kommer att sända ett program från kursen i två delar.

– Det Mr Pignon gör är otroligt svårt men samtidigt verkar det fungera. Under kursen följer vi Karin Moberg Granström vilket kommer att bli två avsnitt som sedan sänds vecka 44, berättar Caroline Berggren, RidersLiveTV.

Publicerad 14 October 2019 00:00