Ivögårdens vinodling satsar på kvalitet framför kvantitet

"Här är enda stället i världen man kan smaka vårt vin"

IVÖ.

När Bo Jeppsson blev pensionär hade han bestämt att han skulle ha en vinodling. Gärna i Italien eller Frankrike. Det blev Ivö och 2013 började han sätta sina första vinplantor på Ivögården som sonen driver. Nu är årets skörd precis avverkad och det väntas produktion av rött, vitt, rosé och bubbel.

Av
Paola Nordgren

Deras eget vin har nu blivit lite av ett signum för Ivögården och restaurangen och gästerna kan dessutom få en helhetsupplevelse med mat vin och en guidad tur i vinodlingen, då man är ensamma i världen om att sälja vinet, som dessutom är odlat precis bakom husknuten.

– Det är ingen stor odling. Men vi har valt att hålla det så för att få den unika känslan. För oss handlar det inte om kvantitet utan om kvalitet. Det enda stället i världen där man kan dricka vårt vin är här hos oss och det gör att vi kan erbjuda en upplevelse som är unik. Istället för att sätta vin till maten, så utgår jag här från vinet och gör en meny utifrån det, berättar Petter Jeppsson.

Tre olika viner och ett mouserande blev resultatet i fjol.

Tre olika viner och ett mouserande blev resultatet i fjol. Foto: Paola Nordgren

Odlingen innebär 400 stockar och är dessutom lagom stor för att kunna skötas av en heltidspensionär, som lägger en stor del av sin tid på att sköta om odlingen och går gärna längs raderna och njuter.

– Det är klart att vi har diskuterat om att utöka odlingen och jag hade gärna gjort det så småningom men då behöver vi anställa folk, så just nu är det här lagom. Men vi får se i framtiden, säger Petter Jeppsson.

Odlingens första viner fanns till försäljning i restaurangen för första gången i påskas. Då var det 2018 års skörd som stod färdig, vilket innebar 300 liter vin. Årets skörd är precis gjord och dessa kommer att vara färdiga och drickbara under 2020. Hur många liter det blir vet man inte riktigt men runt 600 kilo druvor är skördade.

– Vi fick väldigt bra respons på årets vin, samtidigt hade vi en väldigt fin sommar i fjol och det är solen som avgör smaken. Helst vill man inte behöva tillsätta något och det slapp vi i fjol. I år kommer vi dock få tillsätta socker, vilket är väldigt vanligt att man gör och enligt konstens alla regler. Det är en ganska lång process och i år har det regnat en hel del, som bidragit till att vi tvingats klippa bort en del druvor.

Man har dock insett att Ivögården är en bra plats för vinodling, och det egna vinet har också blivit lite av en hjärtefråga.

– Det kommer besökare hit bara för vinets skull och det ser vi som ett gott betyg. För att det ska räcka hela året har vi dock fått inför att det endast säljs tillsammans med vår meny. Men det är väldigt roligt att det uppskattas och vi är otroligt stolta över vår produkt.

Publicerad 09 October 2019 00:00