4,3 procent av Kristianstads befolkning fick i fjol bistånd.

4,3 procent av Kristianstads befolkning fick i fjol bistånd. Foto: Mostphotos

Stora skillnader på ekonomiskt bistånd

Kristianstad ligger dock nära genomsnittet

KRSITIANSTAD.

När Socialstyrelsen nu presenterar siffrorna för hur det ekonomiska biståndet fördelades över landet under 2018 så skiljer det sig markant. I Kristianstad fick man 961 kronor medan invånare i Malmö fick drygt 3100 kronor.

Av
Paola Nordgren

Det genomsnittliga biståndsbeloppet per invånare i riket var knappt 1 100 kronor i fjol. Både Kristianstad och Hässleholm ligger dock strax under med 961 kronor respektive 847 kronor.

I Östra Göinge ligger man däremot strax över med 1291 kronor och likadant ser det ut i Osby där det ekonomiska biståndet låg på 1222 kronor. I Bromölla låg man också lågt med 557 kronor, vilket innebär nästan hälften så lite som genomsnittet. Lägst i landet ligger dock Olofström där motsvarande siffra ligger på 88 kronor per invånare.

– Det är många saker som påverkar, till exempel befolkningssammansättning och arbetsmarknad, säger Heval Beydogan, statistiker på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån

Det är också stora skillnader i andelen personer som får ekonomiskt bistånd i kommunerna. Rikssnittet låg på 4 procent och det är också den andelen som fick bistånd i Hässleholm i fjol. I Kristianstad låg antalet invånare som fick bistånd på 4,3 procent av befolkningen. Enligt Socialstyrelsen betalade man i fjol ut totalt 11,2 miljarder kronor i ekonomiskt bistånd .

– Beloppet har gått upp, men antalet biståndsmottagare har minskat, säger Heval Beydogan.

Publicerad 07 October 2019 00:00