Med träning och kärlek lyckades Elliot lära sig att äta sitta och stå med stöd, trots sin svåra hjärnskada.

Med träning och kärlek lyckades Elliot lära sig att äta sitta och stå med stöd, trots sin svåra hjärnskada. Foto: Privat

Elliot, 1, dog efter förlossningsskada – nu åtalas barnmorskan

"Det man gör får konsekvenser"

KRISTIANSTAD. Två veckor efter Elliots ettårsdag hittade hans mamma honom livlös i sängen. Trots upplivningsförsök gick hans liv inte att rädda. Elliots död har senare kopplats till den hjärnskada han ådrog sig vid födseln. Nu åtalas barnmorskan för vållande till allvarlig kroppsskada.

Lokaltidningen har tidigare berättat om Elliot. Killen som föddes död men som återvände till livet för att förvåna alla.

När Elliot föddes var han livlös och det skulle ta mer än 50 minuter innan läkarna lyckades få liv i honom igen. Elliot överlevde förlossningen men ådrog sig svåra hjärnskador till följd av syrebristen. Mot alla odds lärde han sig ändå att äta, sitta och stå.

– Han visade oss att ingenting är omöjligt. Han visade oss att kärlek övervinner allt, säger hans mamma Johanna Adolfsson i en tidigare artikel i Lokaltidningen.

Två veckor efter sonens ettårsdag tog livet dock en ny vändning för den lilla familjen. På morgonen hittade mamma Johanna Elliot livlös i sin säng. Hon inledde omedelbart hjärt- och lungräddning, men det var för sent.

Elliot föddes på Centalsjukhuset i Kristianstad 14 november 2016.

Elliot föddes på Centalsjukhuset i Kristianstad 14 november 2016. Foto: Privat

Dödsorsaken klarlades aldrig helt, men läkarna kunde konstatera att det var till följd av hjärnskadan.

Efter Elliots död granskade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fallet. I sin rapport konstaterade de flera brister och riktade skarp kritik mot såväl förlossningen som den tjänstgörande barnmorskan.

Bland annat har det visat sig att barnmorskan gav Johanna värkstimulerande dropp trots att det inte behövdes. Det gjorde att värkarna kom allt för tätt och syretillförseln till barnet ströps.

I sitt utlåtande skriver IVO att barnmorskan brustit i sitt utövande och inte arbetat enligt patientsäkerhetslagen.

Efter nästan tre år åtalas nu barnmorskan för grovt vållande till kroppsskada alternativt framkallande av fara för annan.

– Det ska bli skönt att få ett avslut, även om det har tagit många år. Förhoppningsvis kommer detta leda till förändringar inom vården när man ser att även en enskild medarbetare kan komma att stå till svars för sina handlingar. Det man gör får konsekvenser, säger Johanna Adolfsson idag.

Att en enskild anställd vid en förlossning åtalas är extremt sällsynt.

Publicerad 02 October 2019 12:56