Den äldre mannen har i månader sovit under en filt vid ett träd utan att någon reagerat tidigare. Per Hiller fick nog och kontaktade den sociala jouren.

Den äldre mannen har i månader sovit under en filt vid ett träd utan att någon reagerat tidigare. Per Hiller fick nog och kontaktade den sociala jouren. Foto: Privat

Funktionshindrad sov utanför äldreboende – ingen brydde sig: "Tragiskt"

Per Hiller kunde inte bara se på

KRISTIANSTAD

. Den senaste tiden har en äldre man parkerat sin rullstol vid ett träd utanför Sommaro och sovit på platsen. När Per Hiller passerade platsen en lördagskväll vid 20-tiden bestämde han sig för att stanna till och göra något åt mannens situation.

– Jag har sett den här mannen med rullstol och rullator i centrum ett flertal gånger de senaste månaderna. Så när jag såg honom en lördagskväll lägga sig för kvällen kände jag att jag inte bara kunde passera.

Han erbjöd mannen att kontakta sociala jouren men fick som svar att han själv bett om hjälp utan att få någon. Han frågade då om han kunde köpa någon mat till mannen och fick då ett ja.

– Han medgav att han var hungrig så jag gick och köpte en pizza och en dricka och gav mannen. Han om berättade om sitt liv. Det är så otroligt tragiskt att en funktionshindrad man som egentligen borde bott på äldreboendet ett stenkast bort, istället är hemlös och att ingen gör något,säger Per Hiller som också arbetat med hemlösa på bland annat hemlös i Kristianstad.

När Per lämnat mannen körde han hemåt men hade svårt att somna efter händelsen.

– Vid fyratiden hade det regnat konstant sedan jag lämnade mannen och jag bestämde mig för att köra tillbaka för att se om han var kvar och det var han. Då kontaktade jag den sociala jouren som först ansåg att det inte gick att lösa situationen på grund av tidpunkten. Jag ansåg att det var fara för mannens liv och stod på mig och gjorde också en orosanmälan.

Den sociala jouren lovade också att lösa ett akut boende och Per Hiller har inte sett mannen vid sovplatsen sedan dess.

– Jag hoppas verkligen att det har löst sig för mannen, då härbärget ligger för långt iväg för att mannen ska kunna ta sig dit. Ingen ska behöva ha det såhär och absolut inte en äldre person med funktionshinder, det är inte okej. Jag tycker det är hemskt att vi kan satsa miljoner på badhus och liknande i staden men inte kan se till att medborgarna har det drägligt. Det är beklagligt hur det prioriteras, säger Per Hiller.

Lokaltidningen har sökt sociala jouren.

Publicerad 01 October 2019 16:00