29 maj 2020 arrangeras Sölvesborgs första Prideparad

29 maj 2020 arrangeras Sölvesborgs första Prideparad Foto: Adobe Stock

Efter flaggförbudet – nu får kommunen egen Prideparad

Vill sprida kärlek och kunskap i Sölvesborg

SÖLVESBORG. Som en direkt reaktion på kommunledningens beslut om att inte längre hissa regnbågsflaggan i samband med Blekinge Pride kommer nu beskedet att Sölvesborg för en helt egen parad. "Vi vill visa att pride är en kärleksmanifestation fylld av glädje och inte de nidbilder som Samstyret nu för fram, säger Pridegeneralen Sophia Ahlin (M).

Det var i veckan som samstyret i Sölvesborg beslutade om en ny flaggpolicy i kommunen. Beslutet innebär att all flaggning som inte infaller under de allmänna svenska flaggdagarna, med den svenska fanan ska stoppas.

– Kommunen ska som en officiell institution hålla en neutral ställning, sa kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) till BLT då.

Beslutet har fått starka reaktioner från olika håll. Den ena sidan hyllar initiativet samtidigt som den andra sidan bjuder på rejält motstånd.

Som exempel har svenska kyrkan i Sölvesborg under veckan låtit regnbågsflaggan vaja utanför församlingshemmet och ett reklamföretag har visat Prideflaggan på 13 digitala reklamskyltar runt om i kommunen.

– Det handlar om okunskap om vad Pride och vad regnbågsflaggan står för. Jag vänder inte mig emot själva flaggpolicyn utan det faktum att syftet verkar vara att kommunen inte ska flagga med regnbågsflaggan för att man ogillar Pride och det kan jag bara beklaga, säger Sophia Ahlin, festivalgeneral för Karlskrona Pride, som nu planerar att hålla en parad i Sölvesborg i samband med festivalen nästa år.

– Vi vill visa att det finns mycket öppenhet och kärlek i Sölvesborg och att det väger tyngre. Vi vill också visa att pride är en kärleksmanifestation fylld av glädje och inte de nidbilder som Samstyret nu för fram, säger hon.

Vad har ni fått för respons på ert initiativ?

– Väldig mycket positiv respons, men självklart också en hel del hat och hot riktat mot oss som organisation.

Paraden som kommer hållas 29 maj riktar sig främst till Sölvesborgarna, men självklart är alla som vill välkomna att delta.

– Vi hoppas att folk från hela Sverige sluter upp, säger Ahlin till tidningen.

Publicerad 17 September 2019 09:54