Tydligare linjer införs för specialkost i Östra Göinge kommun.

Tydligare linjer införs för specialkost i Östra Göinge kommun. Foto: Mostphotos

Tydligare regler kring specialkost införs

Östra Göinge uppdaterar kraven för alternativ kost

ÖSTRA GÖINGE.

Östra Göinge kommun gör det nu tydligare vad det är som gäller för att få specialkost i skolor och förskolor i kommunen för att förenkla både för föräldrar och skolpersonal.

Av
Paola Nordgren

För att få anpassad kost är det fortsatt intyg som gäller och en tydlig beskrivning finns också på kommunens hemsida över vilka matalternativ som erbjuds.

Barn och elever har vid allergi och laktosintolerans rätt till en anpassad kost men intyg från sjukvården krävs. Utöver detta har också eleverna rätt till anpassad kost om de har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller har ett selektivt ätande i kombination med påverkad tillväxt. Även då krävs dock framöver ett intyg från sjukvården.

– Vår förra beskrivning av specialkost hade några år på nacken så det var dags att uppdatera kraven, då det tidigare varit lite oklart för vad som gäller. Tidigare har man som förälder ibland lagt till egna anteckningar på intygen och sådant vill vi minska på, säger Liselotte Lundin, kostchef Östra Göinge kommun.

De intyg som lämnas in och som gäller allergi kommer också att behöva uppdateras vartannat år, förutom glutenintolerans, vars intyg gäller under hela skoltiden.

Några fria önskningar är det dock inte tal om. Det erbjuds dock alltid fläskfritt och vegetariskt för eleverna och förskolebarnen. Det vegetariska alternativet är också tillgängligt för alla.

– Alla elever och förskolebarn har rätt till skolmat och skolan är skyldiga att tillgodose de behov som finns. Det är viktigt att eleverna får mat så att de inte blir sjuka. Sedan går det såklart inte att önska helt fritt, det handlar om sunt förnuft.

Publicerad 10 September 2019 09:30