Kristianstad har de senaste åren fått 10 miljoner för natur - och miljöfrämjande projekt.

Kristianstad har de senaste åren fått 10 miljoner för natur - och miljöfrämjande projekt. Foto: Paola Nordgren

Miljoner till Kristianstad för naturvård

LONA-bidrag ska skydda naturen

KRISTIANSTAD.

Kristianstad får mest bidrag i hela Skåne när det gäller pengar till naturvård. Det visar Naturvårdsverkets statistik över beviljat LONA-bidrag.

Av
Paola Nordgren

Mest i hela landet får Västervik som har fått över 18 miljoner kronor i bidrag till lokala naturvårdssatsningar mellan 2010 och 2018 men strax därefter kommer Kristianstad som fått 10 miljoner kronor i bidrag för miljösatsningar i kommunen.

– LONA är en mycket viktig del i kommunernas arbete med att tillgängliggöra och skydda naturen, säger Veronica Axelsson, nationell LONA-samordnare på Naturvårdsverket till nyhetsbyrån Siren.

Totalt under perioden har man delat ut bidrag på över 500 miljoner kronor för lokala naturvårdssatsningar i olika kommuner.

För att skapa mer vatten i landskapen införde man i fjol också bidrag för våtmarksprojekt, innan dess var rörde de flesta bidragsansökningar om projekt rörande friluftsliv som vandringsleder och vindskydd

– Våtmarkssatsningen är också otroligt viktig, nu när vi ser tydligare klimatförändringar och torka. Vi behöver verkligen skapa mer vatten i landskapet, säger Veronica Axelsson.

Sedan starten 2004 har nästan samtliga kommuner fått bidrag från LONA.

– För de mindre kommunerna, som ofta har en mindre budget till naturvårdsarbete, gör LONA-bidraget absolut störst skillnad, säger Veronica Axelsson.

Publicerad 10 September 2019 08:37