Mannen har nu häktats i Kristianstads tingsrätt.

Mannen har nu häktats i Kristianstads tingsrätt. Arkivfoto: ANDERS G BERGQUIST

Misstänkt Kristianstadsbombare dömd 22 gånger

Helsingborgare häktad för grov allmänfarlig ödeläggelse

KRISTIANSTAD/HELSINGBORG.

Helsingborgaren i 35-årsåldern har häktats misstänks för bombdådet på Österäng. Han är dömd 22 gånger för nästan 40 olika brott, i stort sett alla är ringa narkotikabrott och olika trafikbrott. Om han döms för bomben på Österäng är maxstraffet livstids fängelse.

Klockan 23.22 onsdagen den 4 september detonerade en mycket kraftig sprängladdning på Hjalmar Söderbergs väg, på Österäng i Kristianstad.

En bil sprängdes och enligt polisens presstalesman var det en ordentlig sprängladdning och inte en så kallad banger som hade använts. Personer hörde explosionen in till centrala Kristianstad, flera kilometer från detonationen.

Ett mycket omfattande spaningsarbete sattes igång och blickarna riktades snabbt mot en mycket brottsbelastad Helsingborgare. Han delgavs misstanke och tilldelades en advokat dagen efter explosionen.

På fredagen begärdes han häktad och domstolen häktade honom på sannolika skäl misstänkt för det mycket allvarliga brottet allmänfarlig ödeläggelse, som har livstids fängelse i straffskalan.

Enligt domstolen finns det risk att han skulle störa utredningen, fortsätta begå brott eller fly om han fick vara på fri fot.

Den häktade har gång på gång dömts i framförallt Helsingborgs tingsrätt. De allra flesta brottet handlar om att han är narkotikamissbrukare och har kört bil utan körkort. Han har aldrig dömts för ett våldsbrott tidigare, men har under en period haft besöksförbud mot en annan person. En enda gång har han fått en månads fängelse, då för rattfylleri. Den brottslighet han nu misstänks för är mycket allvarligare och senast ska åtal väckas eller en ny häktningsförhandling hållas.

Publicerad 09 September 2019 19:45