Christian Taak Nilsson och hans kolleger tycker att människor som nyttjar stränderna också bör ta ansvar för sitt skräp när de lämnar platsen.

Christian Taak Nilsson och hans kolleger tycker att människor som nyttjar stränderna också bör ta ansvar för sitt skräp när de lämnar platsen. Foto: Privat

Skräpiga stränder stort problem: "Varje morgon ägnar vi timmar åt att göra rent"

Har blivit vardag

ÅHUS.

Nedskräpning och förstörelse har blivit vardag på ständerna. Christian Taak Nilsson är en av de som städar stränderna längs med Åhusstranden under sommarmånaderna. Han och kollegerna på C4-Teknik har nu tröttnat på allmänhetens nedskräpning. Varje morgon ägnar de flera timmar åt att städa upp efter besökare som struntar i att göra rent efter sig.

– Vi börjar varje morgon klockan fyra och sedan städar vi tills det blir rent så att det ser snyggt ut lagom till strandgästerna kommer igen. Men det är långt ifrån snyggt när vi kommer till arbetet, vilket är väldigt tråkigt, säger Christian Taak Nilsson.

Längs med hela stranden, från Rinkaby skjutfält bort till Juleboda finns dessutom ett flertal papperskorgar och Christian Taak Nilsson ifrågasätter nu varför besökarna inte använder sig av dessa.

– Det är väldigt enkelt att ta med sitt skräp och slänga det i en av de papperskorgar man passerar när man går från stranden, det hade underlättat för alla. Men tyvärr är det inget som förvånar en längre. Vi har hittat allt möjligt som bara slängts där man suttit. Har det dessutom varit badväder så fyller vi en enkelt en 175 liters säck med skräp varje morgon.

Det är inte heller bara stränderna som skräpas ner. Christian Taak Nilsson och hans kolleger ansvarar också för de 65 stycken toaletter som finns i anknytning till stränderna. Många gånger missköts även dessa, vilket städarna tvingas lägga timmar på att rengöra varje morgon.

Foto: Privat

– Jag har svårt för att tro att man lämnar sin egen toalett hemma så som man gör här. Helg eller vardag spelar inte så stor roll. Det ser likadant ut varje morgon. Jag förstår bara inte hur folk tänker när de lämnar efter sig allt från matrester, burkar, flaskor, grillar och annat skräp, bajs på toalettgolven och toapapper utdraget. Man reser sig bara upp och går, vilket är långt ifrån okej, säger Christian Taak Nilsson som tröttnat på att mötas av den nedskräpning som strandgästerna i stort sett dagligen bidrar till.

Publicerad 07 September 2019 00:00