Genrebild.

Female and Male Scientists Working on their Computers In Big Modern Laboratory. Various Shelves with Beakers, Chemicals and Different Technical Equipment is Visible. Foto: Adobe Stock

Polismyndigheten satsar – öppnar nytt forensiskt centrum i Skåne

Öppnar totalt på åtta nya orter

KRISTIANSTAD. Idag finns Nationellt forensiskt centrum, NFC, i fyra städer. I en ny satsning som Polismyndigheten gör kommer åtta nya centrum öppna på olika platser i Sverige. Däribland Kristianstad.

Satsningen på NFC gör samtidigt som man drar ner på all annan laborativ verksamhet inom myndigheten.

– Syftet är att vi ska höja nivån och bli ännu bättre på våra arbetsuppgifter. Forensiken är viktigt för att vi ska lyckas med utredningsverksamheten, säger Helena Trolläng, chef för NFC, i ett pressmeddelande.

Målet med förändringen är att öka förmågan på brottsplatsen och ge kriminaltekniker mer tid på brottsplatsen genom att renodla verksamheten.

I dag har NFC sitt huvudkontor i Linköping och har laboratorier i Stockholm, Malmö och Göteborg. När förändringen är genomförd kommer NFC att finnas även i Borås, Halmstad, Kristianstad, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Växjö och Örebro.

– Utgångspunkten för val av ort har varit var brotten som genererar mest teknisk bevisning anmäls och var polisregionerna ansett placering vara lämpligt, säger Helena Trolläng.

I samband med satsningen kommer flera nya tjäsnter att tillsättas i Kristianstad. Rekrytering till flera av dem pågår just nu.

Övergången från dagens laboratorier till de framtida kommer att ske successivt från oktober 2019 till mars 2020.

Publicerad 05 September 2019 16:00