Malin Rosén har märkt att allt fler unga har en dålig självkänsla. Det vill hon ändra på och startar nu kurser som ska lyfta unga att bli starkare och tryggare i sig själva.

Malin Rosén har märkt att allt fler unga har en dålig självkänsla. Det vill hon ändra på och startar nu kurser som ska lyfta unga att bli starkare och tryggare i sig själva. Foto: Paola Nordgren

Allt fler unga har dålig självkänsla: "Vi måste stärka våra unga"

Malin arrangerar kurser i bättre självkänsla

ÅHUS.

Det är långt ifrån de som hörs och syns mest som har bäst självförtroende och självkänsla. Tvärt om menar Malin Rosén som nu vill hjälpa dagens unga att må bättre och bli trygga i sig själva. Därför håller hon i Åhus i höst kurser i ämnet, för ungdomar som vill stärka sin självkänsla.

Malin Rosén träffar i sitt yrke som coach och terapeut många ungdomar. De senaste åren har hon arbetat med unga som lider av anorexi och bulimi. Allt oftare ser hon dock att mycket i de ungas mående handlar om en dålig självkänsla. Hon menar också att den som hörs mest och är klassens clown många gånger kan vara ett skal för dålig självkänsla och att det är där man ofta hittar unga som mår dåligt idag, även om det inte är så för alla.

– Det är inte helt enkelt att vara tonåring. Du vill passa in, du vill vara någon i gruppen, och matas dessutom hela tiden med hur man bör vara genom sociala medier. En bild som tyvärr ofta inte stämmer överens med verkligheten, förklarar Malin Rosén som ser hur många ungdomar gör avkall på sig själva och sina egna egentliga intressen för att få passa in och känna sig som en i mängden.

Enligt Malin Rosén matas samhället numera med information som inte riktigt skildrar sanningen och den bilden försöker många unga leva upp till. Hon har också märkt att hos de unga hon träffar i sin yrkesroll idag, eller när hon föreläser på skolor så är det ofta självkänslan som spökar när ungdomar mår dåligt.

– När jag frågar unga jag träffar, vad de är bra på eller vad de har för intresse så vet de inte vad de ska svara, de har glömt bort sig själva. Vilket jag ser som ett stort varningstecken på att självkänslan är på väg bort. Det är tyvärr alldeles för ofta som jag känner att den här unga människan är en stark och trygg individ. Allt hjälpas åt att skapa trygga ungdomar behöver vi bli betydligt bättre på och en del av ansvaret ligger faktiskt också på föräldrarna.

Hon har själv varit i samma sits som ung. Dålig självkänsla och ett skadebeteende gjorde att hon drabbades av anorexia som ung och det var var först när hon började arbeta upp sin egen självkänsla som hon hade styrkan att själv bli frisk.

– Även om det tog lång tid så vet jag att det går och det är där jag hoppas att jag kan hjälpa dagens unga. Jag har under mina år som terapeut insett att mycket av vårt mående hör ihop med självkänslan och det är därför jag valt att fokusera på just det.

Hon poängterar också att föräldraansvaret blir allt viktigare och att finnas där som stöd och en trygg punkt för sitt barn är enligt Malin Rosén viktigare än man tror.

– Barn behöver få känna sig meningsfulla och sedda. Samtidigt behöver du vara den där lite jobbiga föräldern som ställer frågor ibland, det är tillåtet att begränsa nätanvändandet och stänga av mobilen emellanåt och fråga hur ditt barn egentligen mår. Att bygga upp barnens självkänsla borde vara en del av undervisningen i skolan och ett eget ämne i grundskolan. I framtiden hoppas jag också att det kan bli det.

I höst inleds i första skedet två kurser på sex tillfällen för barn och unga som vill lyfta sin självkänsla

Publicerad 05 September 2019 00:00