Kennelägaren på väg in i rätten under den första rättegångsdagen.

Kennelägaren på väg in i rätten under den första rättegångsdagen. Arkivfoto: ANDERS G BERGQUIST

Nu ska misstänkta hundrånarna frias eller fällas

Hundnappningsmålet startar i hovrätten idag

KRISTIANSTAD.

Den ena misstänkta hundrånaren dömdes till fem års fängelse. Den andra friades helt eftersom åklagaren inte åtalat honom för häleri utan bara rånet. Idag kommer hela målet tas om i hovrätten i Malmö.

Enligt åklagaren var en man från Sjöbo och en från Göteborg bägge rånare och åtalade dem för grovt rån. Han var så övertygad om att bägge skulle fällas att han inte som alternativ åtalade dem för häleri. Därför fick de två männen väldigt olika domar.

Sjöbobon dömdes till fängelse i fem år, medan Göteborgaren friades helt. Detta trots att han erkänt att han tagit hand om och sålt hundvalpar efter rånet. Tre andra kvinnor, som bara hade haft hand om hundarna ett kort tag, dömdes däremot för häleri.

Skillnaden mellan Göteborgaren och mannen från Sjöbo är att den sistnämndes DNA fanns på ett buntband som hittades på brottsplatsen. Eftersom kennelägaren blivit bunden med identiska buntband ansåg tingsrätten att det band honom till brottsplatsen.

I överklagan hävdar mannen att han varit på brottsplatsen vid sin flickvän tidigare och att han då kan ha satt DNA på buntbanden. Den rånade kennelägaren bekräftade också i tingsrätten att den nu råndömda och hans flickvän hade varit på kenneln en gång tidigare.

Göteborgaren var däremot inte på något sätt bunden till brottsplatsen. Den starkaste bevisningen var en övervakningsbild när mannen kom gående på Göteborgs central med en av hundarna i en stor väska. Domstolen ansåg inte att det räckte för att anse det bevisat att han utfört själva rånet och friade honom därför.

Åklagaren kräver i sin överklagan att även Göteborgaren ska fällas för rånet, medan Sjöbobon kräver att också han ska frias helt.

Kennelägaren fick tillbaka fem av sex valpar efter rånet. Den sjätte tros vara död, eftersom den var liten och svag då rånet skedde.

Publicerad 21 August 2019 06:00