"Det här är absolut inte godtagbart ur ett jämställdhetsperspektiv och därför gick vi vidare när vi inte kunde komma överens under de lokala överläggningarna", förklarar Malin Tillgren. Foto: Anders Olsson/Niklas Laurin

Vårdförbundet: Kristianstads barnmorskor lönediskrimineras

Barnmorskorna upptäckte själv löneskillnaderna och kontaktade facket

KRISTIANSTAD.

Kvinnor som är barnmorskor på CSK har lägre lön än de män som är sjuksköterskor på akuten. Detta trots att barnmorskorna har längre utbildning och två specialiseringar. De slog larm till fackföreningen Vårdförbundet, som nu tar strid mot vad de anser vara ojämställda löner.

Vårdförbundet har undersökt lönerna på olika avdelningar på Centralsjukhuset i Kristianstad, CSK. Bland de sjuksköterskor som har absolut högst utbildning återfinns barnmorskorna. De är både specialistsjuksköterskor och barnmorskor.

– Det var två av barnmorskorna som själva undersökte löneläget för olika yrkeskategorier och upptäckte att de låg lägre än män som är sjuksköterskor på akuten. De tyckte inte att det var okej och vände sig till oss på Vårdförbundet, säger Malin Tillgren, som är tf ordförande för vårdförbundet Skåne.

Vårdförbundet har jämfört med vad de män som är sjuksköterskor på akuten tjänar, eftersom de bara har en specialisering, som akutsjuksköterskor.

Det visar sig att akutsjuksköterskorna ligger i snitt 1000 kronor högre än vad barnmorskorna gör.

– Barnmorskor har dubbla specialiteter och längre utbildning än sjuksköterskorna på akuten, så när vi tittade på det ansåg vi att det var orimligt, säger Malin Tillgren.

Vårdförbundet tog upp ärendet med region Skåne, som hävdar att det inte finns någon löneskillnad, utan att sjuksköterskorna på akuten har ett extra tillägg som inte ska räknas in i lönen. Vårdförbundet däremot tycker att det som räknas är vad respektive yrkesgrupp verkligen får i plånboken.

– Det här är absolut inte godtagbart ur ett jämställdhetsperspektiv och därför gick vi vidare när vi inte kunde komma överens under de lokala överläggningarna, förklarar Malin Tillgren.

CSK kan bli ett pilotprojekt, då det nu ska bli tvisteförhandling mellan Vårdförbundet Skåne och Region Skåne.

– Vi tror att det ser ut så här på många ställen i landet och får vi gehör i det här ärendet kan det ge ringar på vattnet.

Publicerad 19 August 2019 11:33