– Det är synd om butikerna dör i centrum, jag har långt till C4 konstaterar Leon Devnell.

– Det är synd om butikerna dör i centrum, jag har långt till C4 konstaterar Leon Devnell. Foto: ANDERS G BERGQUIST

Oroliga kunder: "Känns som centrum kan dö helt"

Allt fler butiker lägger ned i Kristianstad

KRISTIANSTAD.

H&M lägger ned i centrum och på Royal design ringlar köerna långa sista dagarna innan butiken bommar igen. Butiken Kids hänvisar till Sölvesborg och i Galleria Boulevard är det få renodlade butiker. "Det känns som centrum kan dö helt, det har varit på väg utför i många år, säger Kalle Tjärnvall.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Många hävdar att det är C4 shopping som är den den stora boven i dramat som slutar med att allt fler centrumbutiker dör.

– Det tror jag är överdrivet, det har varit på väg nedåt länge. De har ändrat och grävt upp gator i stan i många år och då letar sig folk någon annanstans där det är framkomligt, säger Amelie Tjärnvall som varit på Royal design tillsammans med maken Kalle och sina barn. Att torghandeln försvunnit och Galleria Boulevard byggdes gjorde också att butikerna började läggas ned en efter en och även den växande internethandeln kan ha påverkat.

– Jag är för en levande stadskärna men något måste göras och det fort för i nuläget ser det tyvärr dystert ut, säger Amelie Tjärnvall.

– Det är en tråkig utveckling, men jag vet inte om man kan göra så mycket åt det, även om alla vill ha ett levande centrum, tycker Kalle Tjärnvall.

Kalle Tjärnvall tycker att utvecklingen är sorglig men troligen ofrånkomlig.

Kalle Tjärnvall tycker att utvecklingen är sorglig men troligen ofrånkomlig. Foto: ANDERS G BERGQUIST

Leon Devnell Malmberg har varit på Royal design med sina föräldrar.

– Det är tråkigt att det lägger ned så mycket i stan. Jag har ju inte körkort än utan är beroende av bussarna om jag ska till C4, säger han. Samtidigt tror han att det kan vara för sent att rädda centrum.

– Med näthandel och C4 kanske det blir för hård konkurrens, säger han.

Expediterna på Royal design vill inte uttala sig, men berättar att de så klart är sorgligt att det är sista dagarna Kristianstad.

Det kommunala bostadsbolaget försöker locka nya hyresgäster i sina butikslokaler i centrum.

Det kommunala bostadsbolaget försöker locka nya hyresgäster i sina butikslokaler i centrum. Foto: ANDERS G BERGQUIST

På tisdagen kom Hennes med beskedet att butiken i centrum lägger ned. Samtidigt började inredningsbutiken Royal designs slutrea, de sista dagarna innan de lämnar Kristianstad för gott.

Stora delar av galleria Boulevard är öde.

Stora delar av galleria Boulevard är öde. Foto. ANDERS G BERGQUIST

För några veckor sedan lade butiken Kids ned och hänvisar till systerbutiken i Sölvesborg och i Galleria Boulevard är en fjärdedel av lokalerna i de första delarna tomma. Många andra har inte längre butiker, utan exempelvis Boulebana, gym och laserdome. Den andra halvan står oinvigd och lades i malpåse ungefär samtidigt som de första delarna invigdes.

C4 shopping är det mycket omdebatterade köpcentrat som ligger några kilometer från centrum. Medan många av de forna motståndarna vägrar åka dit gör desto fler andra det. Många av de butiker som tidigare fanns i centrum finns nu här och även om inga siffror släppts ännu har kundtillströmningen varit mycket god här.

– Det är så känsligt att jag inte vill ha mitt namn i tidningen, men Kristianstad behövde C4 och att komma in i 2000-talet. Det funkar inte längre att kunderna måste betala massor för att parkera och att butikerna är stängda när kunderna har tid att handla, konstaterar han.

Butiken Kids är en av många som lagts ned i Kristianstad.

Butiken Kids är en av många som lagts ned i Kristianstad. Foto: ANDERS G BERGQUIST

Publicerad 15 August 2019 08:30