Som mest bevakade ett tiotal poliser rättegången mot de två män som misstänktes för mordförsök. Nu är bägge friade.

Som mest bevakade ett tiotal poliser rättegången mot de två män som misstänktes för mordförsök. Nu är bägge friade. Arkivfoto: ANDERS G BERGQUIST

Brottsoffer kördes över med bil – vädjar till HD att pröva fallet

Båda misstänkta friades i hovrätten

KRISTIANSTAD.

I tingsrätten friades en av de två männen för mordförsöket då två personer kördes på vid Pastavagnen. I hovrätten friades också den andra och målsägandena blir helt utan ersättning. Nu kräver mannens advokat att Högsta domstolen ger prövningstillstånd så att i vart fall den ena mannen fälls.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Rättegången mot de två bröderna om åtalades för mordförsök är den mest välbekade i tingsrättens historia. Förra sommaren blev en man och en kvinna påkörda vid Pastavagnen i Kristianstads centrum.

Orsaken troddes vara en krogkväll, där de kommit i bråk med en ung man. Han åtalades för att ha beställt ett mord på de två - ett mordförsök som hans bror skulle ha utfört.

Mannen som misstänktes ha kört bilen dömdes till 11 års fängelse i tingsrätten, medan mannen som misstänks ha beställt mordet friades. I hovrätten friades även mannen som dömdes i tingsrätten.

Mannens advokat anser att domen är felaktig och begär nu prövningstillstånd. Han vill att minst en av männen fälls och döms till ett långt fängelsestraff och 180 000 kronor i skadestånd.

Det är extremt ovanligt att tingsrätten ger prövningstillstånd, i princip är det bara om domen är uppenbart fel eller kan ge vägledning för rättsskipandet som HD tar upp målet.

Publicerad 13 August 2019 13:46