Boende i Österlia, Olseröd, Degeberga sommarby, Juleboda och Rigeleje uppmanas att fortsätta koka sitt vatten innan användning.

Boende i Österlia, Olseröd, Degeberga sommarby, Juleboda och Rigeleje uppmanas att fortsätta koka sitt vatten innan användning. Foto: Mostphotos

Vattnet fortsatt odrickbart på flera orter i kommunen

Tankar med rent vatten finns utställda

KRISTIANSTAD.

Under torsdagen den 1 augusti gick kommunen ut med en uppmaning om att koka det kommunala vattnet innan användning om man bodde i Österlia, Olseröd, Degeberga sommarby, Juleboda och Rigeleje. Den uppmaningen gäller fortfarande då det konstaterats koliforma bakterier i vattenledningsnätet.

Av
Paola Nordgren

Uppmaningen att koka vattnet gäller både för matlagning och som dryck och kommunen har också fyllt på med fler tankställe för den som vill hämta rent vatten. Man har från kommunens håll de senaste dagarna arbetat för att hitta källan till bakterierna och jobbar också med att rengöra vattenreservoaren och ytterligare provsvar väntar både för spridning och bakterietyp.

–Läget här idag är oförändrat, vi har samma provsvarsbild som tidigare men väntar på provsvaren från den vattenreservoaren som rengjorts, berättar Henrik Wester C4 Teknik.

Enligt Henrik Wester så har man tidigare också fått in samtal om folk som varit sjuka men man vill inte dra några slutsatser om att det skulle bero på vattnet.

–Det är svårt att dra några slutsatser att det skulle ber på vattnet. Det är ju rötmånad och många är fortfarande ute och rör sig på semestern vilket kan spela in. Jämfört med när vi hade vattenproblem i Everöd där många blev sjuka så har vi ingen sådan signal i det här fallet men vi rekommenderar alla att fortsätta koka vattnet före användning, säger Henrik Wester.

Drygt 500 hushåll är i dagsläget drabbade av det förorenade vattnet samt campingen i området. Enligt C4 Teknik arbetar man dock med att komma till rätta med problemet så fort som möjligt.

Vattentankplatser:

Vattentankplatser:

Vattentankplatser:

Vattentankplatser:

Nillas väg 8, Korsningen Olserödsvägen/Sockenvägen, Friseboda vattenverk (norra Sommarbyvägen, mot Nyagropsvägen), Korsningen Sommarbyvägen/Tångbärgarvägen, Korsningen Sommarbyvägen/Mittelvägen

Publicerad 10 August 2019 00:00