Kvinnan fick en slant från svenska kyrkan för att kunna gå på systerns begravning. Då drogs socialbidraget.

Kvinnan fick en slant från svenska kyrkan för att kunna gå på systerns begravning. Då drogs socialbidraget. Genrebild: ADOBE STOCK

Kyrkan gav bidrag till begravning – då drog socialen in familjens matpengar

Förvaltningsrätten ger socialnämnden bakläxa

KRISTIANSTAD.

Svenska kyrkan gav kvinnan en mindre summa pengar för att hon skulle kunna åka till sin systers begravning. Då drog socialen in pengarna som kvinnan skulle använda till mat för sig själv och barnen. Nu får socialnämnden bakläxa av förvaltningsrätten.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Kvinnan står utanför den reguljära arbetsmarknaden och har tillsammans med sina barn socialbidrag, eller försörjningsstöd som det heter nu för tiden. Innan stödet betalas ut går socialnämnden igenom ekonomin och de upptäckte att hon hade fått pengar från Svenska kyrkan.

Hon hade sökt och fått ett bidrag från Svenska kyrkan för att kunna ta sig till sin avlidna systers urnsättning och de pengarna skulle enligt socialnämnden räknas som inkomst. Därför drog de in sammanlagt ungefär 1000 kronor, som familjen annars skulle använt till bland annat mat.

Kvinnan vände sig till socialen och berättade att pengarna från kyrkan hade varit öronmärkta för att hon skulle kunna ta farväl av sin syster, men de var benhårda. Har pengarna kommit in på hennes konto spelade det ingen roll vad de använts till, hon skulle tagit dem till att köpa mat i stället.

Kristianstadskvinnan vände sig då till förvaltningsrätten i Malmö.

De gick igenom beslutet och konstaterade att det var rimligt att kvinnan använt pengarna till att åka till systerns urnsättning. Därför får nu familjen 1 000 kronor extra att röra sig med under månaden.

Publicerad 06 August 2019 16:21