Gunnel Wojahn kommer aldrig glömma den 17 juni 2019 då hon kom i kontakt med en giftig Björnloka som växte i trädgården.

Gunnel Wojahn kommer aldrig glömma den 17 juni 2019 då hon kom i kontakt med en giftig Björnloka som växte i trädgården. Foto: Privat

Björnlokan gav Gunnel ärr för livet

Fick stora sår och blåsor på kroppen

KRISTIANSTAD

. Gunnel Wojahn trodde att det var ett hundkex hon rensade bort från rabatten tidigare i sommar. Det visade sig dock vara en giftig björnloka och Gunnel reagerade kraftigt på det gift som kom ur stjälken när den klipptes isär. Hela kroppen fylldes med utslag, fötterna fick blåsor och håret trillade av i tussar.

Nu nästan två månader senare har hon fortfarande besvär. Läkarna har enligt Gunnel Wojahn också varnat henne för att hon kommer att tappa alla sina naglar inom kort, vilket är en reaktion på giftet i samband med solen har hon fått det förklarat.

– Ja, den 17 juni kommer jag aldrig glömma. Det var då jag gick ut i trädgården för att rensa lite ogräs. Jag såg några hundkex som jag rensade bort. Mitt ibland dessa stod en liknande blomma men med tjockare stjälk så jag tog för givet att även det var ett hundkex. Men när jag försökte dra upp blomman så gick det inte och jag bestämde mig för att klippa bort den istället, berättar Gunnel Wojahn.

När hon klippte i blomman rann det ut saft från stjälken, vilket Gunnel fick på händerna och det skulle visa sig ge konsekvenser.

Blåsorna bildade sår på Gunnels fötter efter giftet.

Blåsorna bildade sår på Gunnels fötter efter giftet. Foto: Privat

– När jag vaknade dagen efter var hela kroppen full med utslag men jag kopplade inte det till blommorna. Jag misstänkte istället nässelfeber och när jag rådfrågade Vårdcentralen gissade de på samma sak.

Dagen efter upptäckte dock Gunnel att fötterna fyllts med vattenfyllda blåsor som gjorde otroligt ont.

– Jag kunde knappt gå, blåsorna gjorde fruktansvärt ont. För att kunna gå fick jag klippa sönder ett par skor så jag kunde få på mig dem. Vårdcentralen skickade mig då till hudkliniken som kunde konstatera att det var giftet från björnlokan som jag reagerat såhär på.

Enligt Gunnel Wojahn har hon aldrig tidigare haft björnlokan i sin trädgård, och trodde inte heller att den kunde göra sådan skada.

– På 70-talet hörde man talas om växten men jag vet också att många plockade in den när den torkat på höstarna för att rama in den.

Foto: Privat

Nu två månader senare har Gunnel fortfarande men även om utslagen försvunnit och de ärr som finns efter blåsorna kommer inte att försvinna.

– Jag får leva med ärren men vill också passa på att varna andra så de inte rör den här växten. Jag tänker på om det hade varit ett barn som rörde vid den vad som hade hänt då. Den här tiden har varit otroligt jobbig och jag hoppas kommunen drar öronen åt sig och försöker utrota den här växten.

Hon har trots händelsen börjat vara ute i trädgården på Egna hem igen och tittar fortfarande gärna till sina växter. Hon är samtidigt också tacksam för den vård och hjälp hon fått från Hemsjukvården när hon var som sämst.

Björnlokan.

Björnlokan. Foto: Wikimedia.commons

Publicerad 02 August 2019 00:00