Vivi-Ann Blomberg och Irene Hultqvist upptäckte att uteslutandet av citronsyra får dem att må bättre.

Vivi-Ann Blomberg och Irene Hultqvist upptäckte att uteslutandet av citronsyra får dem att må bättre. Foto: PAOLA NORDGREN

De slapp sin allergi – bara genom att ändra matvanor "Fick mig att fundera över sambandet"

Tusentals vittnar om samma sak

HÄSSLEHOLM.

Irene Hultqvists son drabbades av svår pälsdjurs- och pollenallergi redan i tidig ålder. När han en dag glömde äta frukost upphörde plötsligt besvären. "Det fick mig att fundera över sambandet", berättar Irene vars son idag inte haft några symptom på allergi på över åtta år.

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel

Efter att Irene Hultqvists son under en lång tid haft problem med rinnande och kliande ögon gick han till doktorn. Diagnosen var pälsdjur- och gräsallergi och han fick medicin mot symtomen. Medicinen hjälpte dock inte och Irene Hultqvist började bli tveksam om det verkligen var rätt diagnos som satts.

– Jag tyckte det var märkligt. Sonen kunde reagera trots att vi inte var nära några djur eller något gräs. Dessutom tyckte jag att jag också borde reagerat om det var så att han verkligen var allergisk, vi levde ju likadant.

Irene Hultqvist har dock alltid varit noga med vad hon stoppade i sig och det var också det som skiljde henne och sonen åt. Men det var först när sonen en morgon flera år senare hoppade över frukosten som hon började fundera på att det faktiskt kunde vara vad han stoppade i sig som var avgörande.

– När sonen kom hem från skolan och berättade att han inte hade haft några allergisymtom alls och det enda som var skillnad mot en vanlig dag förutom att han hoppade över frukosten, så började jag fundera. När symtomen uteblev även nästa gång han hoppade över frukosten så var jag helt övertygad om att det var något han stoppade i sig som han reagerade på, berättar Irene Hultqvist.

Vid en båttur blev sonen åter igen dålig, trots att man var mitt ute på havet och inget gräs eller husdjur så långt man kunde se.

– Det vi kom fram till då var att han druckit läsk och när jag sedan jämförde frukostarna med läsken så var den gemensamma nämnaren artificiell citronsyra.

Irene plockade bort den konstgjorda citronsyran ur sonens kost och bara dagar senare var alla allergiska besvär borta. Han kunde dessutom sluta med sin medicin och har sedan många år tillbaka inte heller behövt ta den igen.

– Det är självklart inte vetenskapligt bevisat att det fungerar för alla att plocka bort artificiell citronsyra ur kosten det vill jag vara tydlig med, men i vårt fall så fungerade min teori och sonen är helt symtomfri. Men skulle han äta något som innehåller konstgjord citronsyra idag så blir han dålig direkt.

Vivi-Ann Blomberg har även hon uteslutit artificiell citronsyra från sin kost och även sina hudvårdsprodukter. Hon har sedan födseln haft problem med eksem men när hon för ett år sedan slutade äta produkter innehållande industriellt framställd citronsyra försvann problemen som hon brottats med hela livet.

– Jag tror inte att den här tillsatsen som används för att förlänga hållbarheten i många produkter är bra för oss. Jag har alltid trott att citronsyra var något som kom från citroner men det är något som är konstgjort framställt från mögel och ju mer jag har läst på desto mer har jag insett hur dåligt detta kan vara för våra kroppar.

Samtidigt poängterar hon att det inte alltid är så lätt att leva helt utan citronsyra.

– Det begränsar helt klart ens vardag då den här tillsatsen finns i väldigt mycket. Till och med salladsbladen i salladsbaren är sprutade med citronsyra för att hålla färgen. Sådant är det inte många som har koll på.

Däremot har både Vivi-Ann Blomberg och Irene Hultqvist kommit i kontakt med många som har liknande historier att berätta.

För sju år sedan startade Irene Hultqvist Facebooksidan "Fri från allergi genom att undvika citronsyra" för att sprida information i ämnet. Idag har sidan över 22 000 medlemmar.

– Jag trodde aldrig att den skulle bli så stor när vi startade. Men jag blir varje vecka kontaktad av människor som själva blivit fria från sina allergisymtom genom att utesluta citronsyra eller har liknande historier som vi att dela med sig av.

Artificiell citronsyra

– E 330

Används som surhetsreglerande medel. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning.

Framställs biotekniskt genom att till exempel melass eller glukos jäses med hjälp av mögelsvampar. Finns i till exempel glass, sylt, fryst fisk, ost och torkad frukt.

Många uppger att de får allergiska reaktioner eller överkänslighetsreaktioner av tillsatsen citronsyra, vilket skulle kunna ha att göra med eventuella rester av mögel, mögelsporer eller mögelbiprodukter i tillsatsen.

Det finns dock inte till någon forskning som stödjer detta.

Enligt EU:s matsäkerhetsmyndighet EFSA är biotekniskt framställd citronsyra säker.

Källa: Äkta vara

Publicerad 14 July 2019 00:00