Företaget har förbjudits att sälja CBD-olja.

Företaget har förbjudits att sälja CBD-olja. Genrebild: ADOBE STOCK

Företag tvingas sluta sälja CBD-olja

"Det innebär en stor ekonomisk förlust för oss"

LINDERÖD.

Läkemedelsverket förbjuder företaget Lifeblossom i Linderöd att sälja produkter som innehåller CBD-olja. Följer de inte förbudet så hotas företaget med böter på 80 000 kronor. Alvin Engström som äger det nätbaserade företaget Lifeblossom tycker beslutet är helt fel.

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel

– Det har blivit lite av en häxjakt, det är i alla fall så det känns, säger Alvin Engström som sålt oljan via företagets hemsida sedan ett år tillbaka men som sedan beslutet från Läkemedelsverket tvingats plocka bort de produkter som innehåller CBD-olja från hemsidan.

Enligt Alvin Engström innebär förbudet en stor ekonomisk förlust för företaget då man har ett stort lager av produkterna kvar men inte fått besked om var man ska göra med dessa mer än att de är förbjudna att säljas. Flera andra företag i landet har även de fått liknande beslut emot sig då Läkemedelsverket menar att produkterna presenteras som ett läkemedel vilket inte är tillåtet mer än för de läkemedelsföretag som har patent på det.

– Vi anser att detta är ett livsmedel som till exempel kaffe eller örter som också de har en läkande effekt. Skulle dessa också då läkemedelsklassas. Det är ju inte troligt att det blir så, därför känns detta beslutet ännu konstigare. Att en naturlig produkt ska läkemedelsklassas och vara receptbelagt känns inte logiskt, menar Alvin Engström.

Han poängterar också att han inte är ute efter att legalisera droger och att det i CBD-oljan som utgörs av industrihampan också plockat bort det ämnet som innebär ett rus och som kan ha psykoaktiva effekter så kallat THC.

– Vi har själva tidigare producerat oljan som vi utvunnit ur industrihampa som är laglig enligt EU och även enligt Jordbruksverket. Det som utvinns blir som ett koncentrerat te i flytande form och eftersom jag använt det själv för värk i ryggen så vet jag att det fungerar för mig och gör att jag kan fungera normalt, utan smärta. Men när det nu förbjuds såhär så finns det istället risk för en svart marknad och då har myndigheterna ingen kontroll alls istället. Frågan är vad som är bäst, säger Alvin Engström.

Fakta:

CBD-olja är en olja som utvinns av industrihampa. En växt som odlas framförallt i Europa och även i Sverige.

Till skillnad från cannabis-olja innehåller CBD-olja ingen THC (eller väldigt lite, under 0,2%). Det är THC som ger psykoaktiva effekter och är anledningen till att man blir ”hög” när man röker cannabis.

Källa: cbdolja.com

Publicerad 11 July 2019 00:00