För Christine Andersson är det inte innehållet som är viktigast.

För Christine Andersson är det inte innehållet som är viktigast. Foto: PAOLA NORDGREN

Självklart Absolut för samlaren Christine

"Jag samlar för de fina flaskornas skull"

ÅHUS.

För drygt tio år sedan började Christine Andreasson samla på Absolutflaskor och sedan dess har det blivit fler och fler. De dyraste samlarobjekten har hon dock låtit bli då hon inte samlar för värdets skull utan för de fina flaskorna ändå har samlingen hunnit bli några hundra flaskor.

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel

– Allt började egentligen med att jag hade ett tomt skåp som jag kände att jag ville fylla med något. Och under en resa till Tyskland så köpte jag på mig några flaskor som jag tyckte var fina och sedan dess har samlingen bara fyllts på. Och alla flaskor har på något sätt sin egen historia, berättar Christine Andreasson.

Utbudet som finns att köpa i Sverige är dock inte så stort så många av flaskorna har fått köpas av andra samlare och i forum för entusiaster. När snälla bekanta har varit ute och rest har hon ibland också gjort en beställning för att kunna fylla på samlingen.

– Det försvårar ju samlandet lite att jag själv inte gillar att resa. Men jag har snälla vänner som köpt på sig om de sett någon flaska jag saknat när de varit ute och rest och det har blivit lite av en sport att hitta flaskor jag inte har. Numera finns det oändligt många olika flaskor så att ha en komplett samling kommer förmodligen aldrig bli möjligt. Och skåpen börjar dessutom att bli fulla nu även om samlingen är långt ifrån komplett.

Med åren har också intresset för just Absolut också växt och efter flytten till Åhus med fabriken på ännu närmare håll har intresset för andra saker än just flaskorna också växt.

– Ja, det har blivit lite kuddar, glas, julgranskulor och lite annat sådant som de också säljer. Jag har till och med ringt till företaget för att höra om det går att handla direkt av dem men det gick tyvärr inte.

Intresset har med andra ord växt med åren och därför var det också självklart att när Christine köpte en hund för två år sedan så döptes han till Absolut.

– Ja, det kändes ganska självklart, säger Christine Andreasson och skrattar.

Publicerad 09 July 2019 00:00