Grönt ljus för Kristianstads tandhygienister.

Grönt ljus för Kristianstads tandhygienister. Foto: ADOBE STOCK

Högskolan Kristianstad får fortsätta utbilda tandhygienister

Från och med nästa termin blir utbildningen dock treårig

KRISTIANSTAD.

Högskolan Kristianstad har nu fått besked om att de har examensrätt att fortsätta utbilda tandhygienister nu när utbildningen förlängs från två till tre år.

Av
Paola Nordgren

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel

I fjol tog utbildningsdepartementet beslutet om att det ska krävas tre års utbildning för att kunna ta en tandhygienistexamen, istället för två år, som tidigare. Detta har inneburit att samtliga utbildningar som tidigare utbildat denna yrkeskår fick söka nya examensrättigheter.

– Det känns mycket roligt och vi är stolta över att vi uppfyller kriterierna för att driva en treårig tandhygienistutbildning. Det har varit ett stort arbete under en kort tid, hela teamet har arbetat med kurserna utifrån de nya examensmålen, säger Seida Erovic Ademovski, programområdesansvarig i ett pressmeddelande.

Man har dock sedan tidigare redan kunnat läsa ett extra år på utbildningen i Kristianstad i de fall där man velat skaffa sig en kandidatexamen i oral hälsa. Men nu blir utbildningen treårig för samtliga studenter.

– Kurserna är ändrade och utformade utifrån de nya examensmålen. Nu måste alla läsa tre år för att få en legitimation och arbeta som tandhygienist, tidigare har man kunnat ansöka om legitimation efter två år, säger Seida Erovic Ademovski, programområdesansvarig.

Programmet går att söka från och med 15 mars och startar hösten 2019 och Kristianstads utbildning har också som enda lärosäte i landet fått högsta betyg i UKÄs utvärderingar år 2014 för sin tvååriga utbildning.

Publicerad 08 July 2019 00:00