Ljus framtid för Åhus vingård.

Ljus framtid för Åhus vingård. Foto: PAOLA NORDGREN

Åhus vingård hoppas på nya regler om vinförsäljning

"Att kunna erbjuda en helhetsupplevelse hade varit fint"

ÅHUS.

Redan 2015 fördes det diskussioner i riksdagen om att tillåta vinförsäljning på vingårdarna i landet. Nu är diskussionen uppe på förslag igen och på Åhus Vingård hoppas man att förslaget går igenom.

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel

– Vi är en liten vingård om man jämför med många andra. Men att få sälja vårt vin på plats hade bidragit till en helhetsupplevelse för våra besökare. Många av våra besökare blir besvikna när de inser att de inte har möjligheten att köpa produkten på plats. De kan se flaskorna, vingården och tillverkningen men sedan kan de inte handla med sig något hem härifrån, vilket vi tycker är synd, säger Karin Birch som äger Åhus vingård tillsammans med Carlo Tyrberg samt Jörgen och Karin Persson.

Totalt 3000 plantor på en hektar utgör Åhus Vingård som funnits sedan 2005. Att odla vin i Sverige var då inte särskilt vanligt men fler och fler har börjat prova på att odla druvor som sedan förvandlas till viner. I Åhus är hälften av odlingen gröna druvor och hälften röda, hur många flaskor som fylls varje år är dock högst väderberoende.

– Vi hade en bra sommar 2016 och 2018. Men allt beror på vädret, blir det frost när knopparna börjat utvecklas kan årets skörd bli förstörd och kommer det inte tillräckligt med sol så blir druvorna inte heller klara. Det är mycket som spelar in för att allt ska fungera hela vägen, berättar Karin Birch som är en av de fyra som tog över Åhus vingård när skaparen av odlingen hade beslutat sig för att lägga ner.

– Jag vet att förra ägaren hade en vision om gårdsförsäljning och när det inte blev så 2015 beslutade han sig för att lägga ner. Jag hade precis då gått in som abonnent för en rad men var ingen direkt vinnörd. Men jag började prata lite med Jörgen som också äger marken och vi insåg ganska snabbt hade vi hade samma visioner och när de övriga abonnenterna som vingården är uppbyggd av, uppmuntrade oss att ta över odlingen för att den skulle kunna leva vidare så gjorde vi det vilket vi är väldigt glada för idag.

Det blir dock en hel del timmar som läggs på vingården och hobbyn har blivit ett intresse som också skapar ett stort socialt nätverk.

– Ja, vi ses ju alla abonnenter här en gång varannan vecka, för att sköta om vår odling och sin rad, plocka ogräs eller klippa växter eller vad det nu är som ska göras. Det ger en väldigt fin gemenskap och sammanhållning och det är roligt att träffas runt ett gemensamt intresse som vinodlingen har blivit. Så även om jag fortfarande inte vill kalla mig vinnörd så har jag lärt mig en hel del de senaste åren, säger Karin Birch.

Publicerad 07 July 2019 00:00