Sofie Gerhartz planerar nu för fullt inför årets Stadsfest där hon kommer att skapa gatuteater med Barnens salonger.

Sofie Gerhartz planerar nu för fullt inför årets Stadsfest där hon kommer att skapa gatuteater med Barnens salonger. Foto: Privat

Barnens salonger bjuder på gatuteater

Teater på gatorna under sommarens stadsfest

KRISTIANSTAD

. Efter 18 år med Barnens salonger på innergården hos Regionmuseet så tar nu Sofie Gerhartz med sig teatern ut på gatorna under årets stadsfest den 10-13 juli.

– Ja, det blev så. Min önskan var egentligen att få göra två föreställningar till på museets innergård. Men när jag fick nej där var jag tvungen att komma på något annat, berättar Sofie Gerhartz.

I 18 år har Barnens salonger huserat på Regionmuseéts innergård varje sommar. När Sofie Gerhartz gick ut med informationen om att det inte blev fler föreställningar på innergården väckte det starka reaktioner.

– Att jag fick ett nej från museet kom faktiskt som en chock. Jag har av den tidigare museichefen alltid fått höra att Barnens salonger är en institution på museet och att vi aldrig får sluta. Men med en ny ledning blev det så, vilket har gjort mig både arg ledsen och besviken. Men när jag satt och funderade på vad vi kunde göra istället så föddes idén om gatuteater.

När Sofie Gerhartz tidigare jobbade som lärare på C4-gymnasiet så använde man gatuteatern som träning för teatereleverna. Men den här gången tar man ut hela föreställningen bland publiken.

– Det kommer att bli en helt ny teaterform och vi sitter just nu och brainstormar på idén. Den klassiska föreställningen kommer vi att få lägga i en liten nätpåse så länge. Det vi gör i år kommer att bli något helt nytt, förklarar Sofie Gerhartz.

Hittills har hon fått ja från fyra kompetenta skådespelare, Adrian Öjvindsson, Anton Salvin, Jacob Gerhartz och Theo Hansén om det blir fler än så är dock inte klart.

– Vi ska försöka få folk att gå därifrån med ett leende på läpparna och kommer att röra oss runt i stan, så mycket är klart. Man ska kunna skratta och känna igen sig även i årets föreställning. Dessutom har de varit väldigt positiva från Handelsstadens håll och från Kultur- och fritidsförvaltningen, vilket känns väldigt bra.

Publicerad 22 June 2019 00:00