Vellinge kommun och Staffanstorps kommun har tidigare röstat för ett tiggeriförbud. Nu införs det även i Bromölla, om förslaget godkänns av Länsstyrelsen.

Vellinge kommun och Staffanstorps kommun har tidigare röstat för ett tiggeriförbud. Nu införs det även i Bromölla, om förslaget godkänns av Länsstyrelsen. Foto: Mostphotos.com

Beslut:

Ännu en skånsk kommun inför tiggeriförbud

Förbud på tiotalet platser i Bromölla

BROMÖLLA.

Sent på måndagskvällen fattades beslutet i kommunfullmäktige. Det blir tiggeriförbud i Bromölla kommun på en rad offentliga platser.

Av
Andreas Holm

I april valde kommunpolitikerna att skjuta upp beslutet. På måndagens kommunfullmäktige klubbades förslasget igenom med fem rösters marginal.

I början på juni blev det lika i kommunstyrelsens omröstning, 7-7, och avgörande rösten föll på kommunstyrelsens ordförande Eric Berntsson (SD) som sa ja till sitt eget förslag.

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Alternativet röstade för i fullmäktige. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet reserverade sig och kritiserade Eric Berntsson för att inte ha tagit fram mer underlag kring frågan när det diskuterades återremiss tidigare i våras.

– Om det blir ett beslut ska det efterlevas. Har inte ordningsmakten viktigare saker att ta tag i, verkliga problem, inte påstådda problem, sa Peter Svensson (S), till Kristianstadsbladet.

Under måndagens fullmäktigemöte svarade Berntsson på kritiken.

– Majoriteten har röstat för det i allmänna utskottet, majoriteten har röstat för det i kommunstyrelsen. Majoriteten har sagt sitt, sa Eric Berntsson enligt Kristianstadsbladet.

Platserna där man nu inför tiggeriförbud i Bromölla är längs Storgatan utanför Systembolaget, Ivetofta Sparbank och Böckmans konditori, utanför Netto och Filmpalatset, Maxi och utanför Lidl samt delar av Skåneporten.

Innan förslaget vinner laga kraft ska det godkännas av Länsstyrelsen.

Sedan tidigare har både Vellinge och Staffanstorps kommun infört tiggeriförbud. Under måndagen röstade även Sölvesborgs kommun igenom ett förbud.

Publicerad 18 June 2019 07:42