Mannen ansågs för sjuk för att få köra buss. Nu ändrar förvaltningsrätten beslutet.

Mannen ansågs för sjuk för att få köra buss. Nu ändrar förvaltningsrätten beslutet. Genrebild: ADOBE STOCK

Orsakade olycka efter krampanfall – får tillbaka sitt busskort

Förvaltningsrätten kör över transportstyrelsen

KRISTIANSTAD.

Efter att ha fått ett krampanfall körde mannen rakt in i en lyktstolpe. Transportstyrelsen var rädd att det skulle kunna hända igen och drog in hans körkort för att bland annat köra buss. Nu ger förvaltningsrätten körkortet tillbaka, mindre än ett halvår efter krampanfallet.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Det som är ställt bortom rimligt tvivel är att Kristianstadsbon körde rakt in i en lyktstolpe utan att något annat fordon var inblandat. Han hävdar att det var ett fel på styrningen som gjorde att han körde in i stolpen och att han slog huvudet i ratten, eftersom det var fel på säkerhetsbältet. Räddningspersonalen hävdade dock att mannen under en viss tid var medvetslös och förvirrad efter olyckan. De bedömde att ett epilepsianfall låg bakom olyckan och meddelade det till sjukvården.

Mannens läkare fattade ett omedelbart beslut om att mannens vanliga körkort skulle dras in under sex månader och att mannens busskort skulle dras in under obestämd tid.

Mannen har inte haft några fler krampanfall sedan olyckan i december och transportstyrelsens läkare tyckte därför att han kunde få tillbaka sitt körkort tidigare eftersom risken för att han skulle få ett nytt krampanfall inte bedömdes som överhängande.

Buss skulle mannen däremot inte få köra, eftersom det skulle kunna få extremt allvarliga konsekvenser som mannen fick ett krampanfall då han satt bakom ratten.

Mannen överklagade beslutet till förvaltningsrätten som ger mannen rätt. Eftersom det inte är bevisat att han haft ett krampanfall får mannen köra buss igen. Rätten hänvisar till att det är transportstyrelsen som har bevisbördan och att de inte kunnat bevisa att det är farligt att mannen kör buss igen. Därför får han tillbaka sitt körkort.

Publicerad 17 June 2019 12:34