18-årig Kristianstadsbo döms för penningtvätt.

18-årig Kristianstadsbo döms för penningtvätt. Foto: Mostphotos

Mannen lurades på 150 000 kronor – uppringare tömde hans konto

18-åring döms nu för penningtvätt

KRISTIANSTAD

. En 18-årig Kristianstadsbo döms för penningtvätt efter att ha lurat en man att lämna ut sitt nummer på bankdosan för att på så sätt föra över pengar på sitt eget konto. 18-åringen döms till ungdomstjänst och att betala skadestånd till den utsatta mannen.

Den äldre mannen uppger i tingsrätten att han blev kontaktad av bankens spärrtjänst och uppringaren ville ha koden till hans internetbank för att kunna spärra den överföring som höll på att göras från mannens konto. Banken lovade sedan att återkoppla vilket inte skedde. När han själv senare kontaktade banken så visade det sig att någon sammanlagt tömt mannens konto på 150 000 kronor via swish till olika personer.

Ynglingen uppger i förhören att han saknar minne om händelsen och kan därför varken förneka eller erkänna handlingen. Han medger dock delvis att han fått in 15 000 kronor på sitt konto men säger att han tagit ut dessa igen för att ge dem till en för honom okänd man

Efter en polisanmälan har banken betalat tillbaka 138 000 kronor till mannen. Självrisken på 12 000 kronor betalades dock inte tillbaka och därefter har mannen själv kunnat göra efterforskningar för att se vilka personer de swishade numren tillhör. Ett av dessa nummer ska enligt tingsrätten vara till 18-åringen.

Enligt 18-åringen ska det ha kommit fram en man till honom vid bankomaten och bett om hjälp om att ta ut 15 000 kronor till ett bilköp, vilket 18-åringen ska ha gjort. Detta ska också enligt ynglingen vara anledningen till att det fanns 15 000 kronor på hans konto menar han.

Enligt den transaktionshistorik som finns så visar den dock att pengarna gått direkt från den äldre mannens konto till 18-åringens konto. Vilket gör att ynglingens förklaring om ett möte vid bankomaten med en okänd man inte håller menar Tingsrätten.

18-åringen döms därför förutom ungdomstjänst till att också betala skadestånd till mannen med 12 000 kronor.

Publicerad 17 June 2019 11:28