Kråka

Kråka Foto. Adobe Stock

Kristianstadskråkorna får gå utan jobb

Tekniska nämnde slår ner förslag om flaxig fimpplockning

KRISTIANSTAD. 1 miljard cigarettfimpar. Det är vad som slängs på våra gator årligen. I Kristianstad lämnades under hösten ett kreativt medborgarförslag in till kommunen på en lösning, nämligen skräpplockande kråkor.

Av
Linnea Bergqvist

"Kråkfåglar har visat sig vara mycket läraktiga, inte minst genom forskning i Lund med flera platser. Fåglarna kan läras att lämna ifrån sig fimpar etcetera mot att de får en jordnöt eller annat godis i utbyte. Eftersom fimpar inte ses som mat av fåglarna, byter de gärna skräpet mot något gott, något ätbart", skriver mannen i sitt förslag som lämnades in till Kristianstads kommunen under hösten förra året.

Nu har den tekniska nämnden dock avslagit förslaget och skriver i sitt protokoll att fåglar som plockar skräp fortfarande inte är ett tillvägagångssätt som har används i större skala, såsom i hela städer.

Ur ett finansiellt sätt så menar de därför att det är en för riskabelt projekt.

Dock är metoden inte helt oprövad.

Det holländska företag Crowded Cities har arbetat med att framställa en maskin där kråkor kan lämna in cigarrettfilter i utbyte mot en belöning. En kamera i apparaten läser av fimpen som fågeln lämnar av och som belöning släpps en bit godis ner.

Enligt Johan Elmberg, som är professor i djurekologi, så finns där ett flertal problem om man skulle vilja använda den unika fågeltekniken i Kristianstad.

Till P4 Kristianstad säger han att de flesta kråkorna som finns i staden endast använder den som en övernattningsplats, och skulle man vilja använda den här tekniken krävs det att djuren är bosatta i området året om.

Den andra problemet han trycker på är att kråkor inte har någon lojalitet. Detta kan resultera i att de väljer andra sätt att få mat än vad de är tränade till om metoden är simplare.

– Sen ska man inte underskatta själva startfasen. Det krävs, dels ganska dyr apparatur, och sen någon som är van att arbeta med fåglarna som kan lära upp de första kråkorna, avslutar Johan Elmberg.

Publicerad 17 June 2019 13:00