Amy Haraldsson, Rebecka Johansson, Oskar Lindqvist och Philip Lundberg värnar om den svenska köttproduktionen och tycker det är märkligt att skolan inte stöttar svenska råvaror fullt ut.

Amy Haraldsson, Rebecka Johansson, Oskar Lindqvist och Philip Lundberg värnar om den svenska köttproduktionen och tycker det är märkligt att skolan inte stöttar svenska råvaror fullt ut. Foto: Privat

Eleverna rasar – utländsk korv serverades på lantbruksgymnasiet

"Vi jobbar alla hårt för att hålla liv i den svenska råvarorna"

ÖNNESTAD

. Amy Haraldsson, Rebecka Johansson, Oskar Lindqvist och Philip Lundberg har precis tagit studenten från Önnestadsgymnasiet. De känner dock besvikelse över att lantbruksskolan vid flera tillfällen serverat utländskt kött, när skolan borde värna om de svenska råvarorna menar eleverna.

Av
Paola Nordgren

De menar också att en svensk lantbruksskola bör servera mat gjord på svenska råvaror och svenskt kött.

– Vi jobbar alla hårt för att hålla liv i den svenska råvarorna. Då känns det konstigt när man utbildats på en skola som inte stöttar detta, säger Oskar Lindqvist.

Enligt Oskar Lindqvist har man reagerat på var en del av maten kommer ifrån ända sedan de började på skolan men inte fått något gensvar.

– Vi har reagerat på detta med utländskt kött många gånger. Redan i ettan när vi hade öppet hus och även vid öppet hus i tvåan så serverade man korv som inte var svensk, vilket vi kunde se på förpackningarna. Vi har ju ätit lunch på Folkhögskolan i Önnestad och när vi frågat så har de sagt att köttet är svenskt, vilket har varit svårt för oss att kontrollera. Men eftersom maten kommer från samma kök även vid utflykter, då vi kan läsa på förpackningarna så börjar man ju undra vad vi serveras i matsalen.

Många av skolans elever bor också på skolans internat, vilket gör att samtliga måltider intas i matsalen. Enligt Oskar Lindqvist har man då också kunnat se att varken ost eller pålägg varit svenska produkter.

– Vi har ju betalat för att få mat, då vill vi ju veta vad det är för mat vi får och man borde kunna ställa krav. Det borde inte heller vara så svårt att göra en förändring. Men under vår tid så känns det som man mest pratat bort problemet och skyllt ifrån sig. Även om vi tagit studenten så är det ju fler elever kvar på skolan som vi vet tycker precis likadant. Att detta är märkligt.

Många av oss har redan jobb där vi jobbar för att hålla liv i de svenska råvarorna så känns det konstigt att skolan vi går på inte stöttar detta.

Enligt tidningen Lantbruk som var först med att berätta om nyheten så beskriver rektorn, Hans Martinsson det inträffade som ett olycksfall i arbetet.

– Både vi och de som levererar vår mat har ambitionen att det ska vara svenskt ursprung i så stor utsträckning som möjligt. I det här fallet handlar det om en korv förpackad i Sverige, men med EU-råvara, säger Hans Martinsson till tidningen, om den korv som serverades på en utflykt precis innan studenten.

Publicerad 16 June 2019 00:00