Luna Hennig lämnade över skrivelsen och en bild från när Kristianstadsborna manifesterade för klimatet i mars.

Luna Hennig lämnade över skrivelsen och en bild från när Kristianstadsborna manifesterade för klimatet i mars. Foto: Paola Nordgren

Klimatfrågan bidrar till stor oro

Miljöföreningar lämnade över skrivelse för krisberedskap

KRISTIANSTAD.

Kommunalrådet Peter Johansson och klimatstrateg Magnus Lund var på plats och tog emot miljöföreningarnas skrivelse, där man hoppades på att få kommunen att ta ett större krafttag runt beredskapen för en miljökris.

Naturskyddsföreningen Kristianstad/Bromölla och Kristianstads FN-förening, tillsammans med deltagare från ”Fridays for Future Kristianstad” var den 13 juni på plats på Rådhus Skåne för att där lämna över en formell skrivelse till Kristianstad kommun. Anledningen är, menar föreningarna att klimatet är så passa hotat att man utlyst ett klimatnödläge och man anser att även kommunen bör ta tag i den klimatkris som råder enligt föreningarna.

Representanter från Naturskyddsföreningen Kristianstad/Bromölla, Kristianstads FN-förening, och deltagare från ”Fridays for Future Kristianstad” var på plats i Rådhuset för att tillsammans lämna över skrivelsen.

Representanter från Naturskyddsföreningen Kristianstad/Bromölla, Kristianstads FN-förening, och deltagare från ”Fridays for Future Kristianstad” var på plats i Rådhuset för att tillsammans lämna över skrivelsen. Foto: Paola Nordgren

–Det största hotet är det som FN,s klimatpanel kommit fram till. Det är ett katastrofläge på hela planeten och det måste även vi Kristianstadsbor hjälpa till med, säger Jan Lindelöf, ordförande Kristianstads FN-förening.

Enligt Kristianstads FN-förening är även Kristianstads kommun hotat av klimatförändringarna bland annat genom stigande havsnivåer och höga temperaturer.

" Genom att utlysa ett klimatnödläge visar kommunen att vi står inför en allvarlig kris som gemensamt och snabbt måste mötas med god beredskap och omfattande åtgärder i vårt samhälle" står det bland annat i skrivelsen. Den innehåller även ett antal förslag för hur kommunen kan säkra en beredskap för klimatkrisen.

– FN säger att vi har 10 år på oss att göra något. Då är det viktigt att vi har en krishandlingsplan att jobba efter. Vi välkomnar därför också fler föreningar att delta och backa upp oss och vi är gärna med konkret i kommunens arbete, säger Rune Stenholm Jakobsen, ordf Naturskyddsföreningen Kristianstad/Bromölla.

Enligt Peter Johansson så arbetar kommunen redan i dag med ett hållbart klimat.

– Men det går alltid att vässa arbetet, menar han.

Publicerad 14 June 2019 00:00